Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal aanzienlijk minder winst weten te behalen dan in dezelfde periode in 2013. Wel wist de Surface-divisie beter te presteren, de verkoop van de tablets steeg in een jaar tijd met 127 procent.

De winst zakte in het afgelopen kwartaal naar 4,5 miljard dollar, 13 procent lager dan de 5,24 miljard dollar die vorig jaar werd genoteerd. De omzet steeg echter met een indrukwekkende 25 procent naar 23,2 miljard dollar.

Hoewel de omzet dus stevig omhoog is gegaan, kon Microsoft daar veel minder winst uit halen. Met deze cijfers lijkt dat op het eerste oog een erg slecht resultaat, maar het is wel te verklaren: de overname van Nokia’s hardware-afdeling is deels in de cijfers verwerkt. Er was 1,14 miljard dollar gemoeid bij de integratie en hervorming van de voormalige afdeling van Nokia.

De verkoop van Lumia-toestellen zit echter in de lift, in het afgelopen kwartaal werden 9,3 miljoen Lumia’s verkocht, een stijging van 5,6 procent. Ook de Surface-lijn presteert steeds sterker, de omzet vanuit de tablets steeg met 127 procent naar 908 miljoen dollar. Het lijkt er ook op dat Microsoft nu voor het eerst winst weet te maken op de Surface-tablets, vooralsnog was de divisie verliesgevend.