Fabrikant Qualcomm heeft in een persbericht laten weten dat het een pakket van 2.400 patenten van Hewlett-Packard heeft overgenomen. De betreffende patenten komen oorspronkelijk van de tekentafels van Bitfone, iPAQ en Palm.

Met de gedeeltelijke overname van het patentenportfolio van Hewlett-Packard (HP) zal Qualcomm gaan beschikken over zo’n 1.400 Amerikaanse patenten en zo’n 1.000 internationale patenten. Het betreffen zowel reeds toegewezen patenten als patenten die nog in aanvraag zijn.

De meeste patenten bevatten volgens het uitgebrachte persbericht essentiële technieken met betrekking tot mobiele besturingssystemen. De meeste verkregen patenten zijn oorspronkelijk afkomstig van technologiebedrijven Bitfone, iPAQ en Palm. Qualcomm verklaart dat ze door de verkregen patenten meer waarde kan bieden aan bestaande en toekomstige licentiehouders.

iPAQ was verantwoordelijk voor een lijn PDA-apparaten. Deze producten werden door het in 2002 met HP samengesmolten Compaq ontwikkeld. Bitfone werd eind 2006 door HP overgenomen. Vervolgens werd technologiebedrijf Palm in 2010 opgeslokt door HP. Door de overnames kwam HP eveneens in het bezit van het patentenportfolio van de opgekochte bedrijven.

Het is niet bekend gemaakt welk bedrag er met de overname van het patentenpakket van HP door Qualcomm gemoeid is.