2min

De voormalige CEO van Nokia, Stephen Elop, gaat bij Microsoft leiding geven over de games- en hardwaredivisie van Microsoft. Hieronder vallen de Xbox-consoles, Surface-tablets en straks ook de Nokia-smartphones, zodra de overname is afgerond.

Elop heeft al een geschiedenis bij Microsoft: Hij werkte al eerder voor het bedrijf, van januari 2008 tot en met september 2010, daarna werd hij CEO bij Nokia. Elop was degene die het Lumia-avontuur met Nokia aan ging en koos voor een samenwerking met Microsoft, boven een samenwerking met Google. Elop stond aan het hoofd van Nokia in waarschijnlijk een van de moeilijkste periodes van het bedrijf. Uiteindelijk wist hij de smartphone-divisie van Nokia te verkopen aan Microsoft, het bedrijf waarvoor hij nu ook weer aan de gang gaat.

Op het moment dat de overname van Nokia door Microsoft bekend werd gemaakt heeft Elop zijn functie als CEO neergelegd en een stapje teruggedaan. Hij is nog wel actief voor Nokia en gaf gisteren ook nog een presentatie op het Mobile World Congress. Daar introduceerde hij de Nokia X-smartphones met een eigen Android-versie, die volledig buiten Google om ois ontwikkeld. Waarom hij die stap terug heeft gedaan is niet geheel duidelijk, maar hij is ook even in beeld geweest als CEO van Microsoft, mogelijk was dat de voornaamste reden.

Elop gaat binnenkort bij Microsoft aan de gang en neemt het stokje over van Julie Larson-Green, zij heeft deze functie tijdelijk vervuld en wordt nu actief als leidinggevende van de Applicaties en Diensten-divisie waar Bing, Office en Skype onder vallen. Dat is een functie die haar beter ligt, omdat ze in het verleden zeer betrokken is geweest bij het ontwerpen van Internet Explorer, Office en later ook Windows.