2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Volgens Bloomberg zou Stephen Elop, voormalig CEO van het Finse Nokia, het roer bij Microsoft stevig omgooien wanneer hij als opvolger van Steve Ballmer zou worden aangewezen. De meest ingrijpende bewering is dat hij de Xbox-afdeling zou afstoten.

Deze week werd gemeld dat het aantal potentiële kandidaten voor de CEO-positie bij Microsoft is teruggedrongen door de commissie, die hiervoor speciaal in het leven is geroepen. Waar er in eerste instantie zo’n 40 namen op de lijst stonden, is deze selectie reeds teruggebracht naar vermoedelijk om en nabij de vijf kandidaten.

Eén van de kandidaten die een aannemelijke kans maakt om in de voetsporen van Steve Ballmer te treden is Stephen Elop, voormalig CEO van Nokia. In een verslag van Bloomberg wordt meer duidelijk over de mogelijke koers die Elop zal gaan varen, mits hij uiteraard de nieuwe CEO van Microsoft zal worden.

Allereerst zou Elop de strategie omtrent Microsoft Office veranderen. Deze Office-suite draait momenteel vrijwel alleen op het besturingssysteem Windows. Wel is het zo dat er recentelijk Office-versies zijn gelanceerd voor de mobiele besturingssystemen Android en iOS. Desalniettemin zou Elop Microsoft Office breder willen aanbieden voor het gebruik op meerdere platformen, waarmee meer omzet behaald zou kunnen worden met dit product.

Tevens zou de topman enkele onderdelen van Microsoft willen afstoten of verkopen, zodat de focus van het bedrijf zou worden aangescherpt. Dit zou het geval zijn bij Microsoft’s zoekmachine Bing. Dit onderdeel zou voornamelijk tijd- en geldverslindend zijn. Daarentegen zou hij de relatief populaire maar verliesgevende Xbox-afdeling ook willen verkopen. Volgens analist Rick Sherlund zou de winstverwachting met maar liefst 40 procent kunnen stijgen in 2015, indien beide onderdelen zouden worden afgestoten.

Microsoft zou voor het einde van het jaar bekend willen maken wie de nieuwe CEO van het bedrijf wordt.