2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , ,

Het is al vaker gesteld dat Apple op termijn met een goedkopere iMac op de proppen komt. Dat gerucht wordt nu gesterkt door de bewering dat het Amerikaanse bedrijf een iMac, Mac mini en MacBook met een ARM-processor aan het testen is. Ook wordt gemeld dat het toetsenbord zou beschikken over een ingebouwd trackpad.

Door de gebruikelijke Intel-processor te vervangen door een ARM-chip kan Apple in de kosten van de systemen snijden. Apple moet het besturingssysteem OS X echter wel geschikt maken om te werken op dit soort chips. Zo heeft Microsoft met Windows RT een separaat besturingssysteem voor ARM-processors in het assortiment. Het is op dit moment onduidelijk of Apple erin slaagt om programma’s zonder aanpassingen te laten draaien op deze ARM-chips, Microsoft biedt die mogelijkheid namelijk niet.

Volgens de geruchten wordt gewerkt aan een iMac, een Mac mini en een MacBook van 13 inch met een ARM-processor aan boord. In het geval van de iMac en MacBook is er de keuze voor een quad- en octa-core processor, de Mac mini moet het in alle gevallen doen met een quad-core processor. Ook krijgen de iMac en Mac mini een toetsenbord met ingebouwd trackpad.

De laatste keer dat Apple van processorfabrikant wisselde was in 2005, toen de PowerPC-chips van IBM opzij werden gezet voor chips van Intel. Apple maakt sinds de eerste iPad gebruik van eigen chips die gebaseerd zijn op ARM-architectuur. Dat de chips op termijn ook in Mac-procducten gebruikt zullen worden is al vaker beweerd.

De ontwikkeling van de ARM-systemen is al vergevorderd en Apple zou daarom bijna klaar zijn om het bestaan wereldkundig te maken. Apple is echter onzeker of de systemen een versterking voor de Mac-productlijn zal zijn.