1 min

Tags in dit artikel

Voor het eerst in de geschiedenis is een computersysteem erin geslaagd om de Turing-test met succes te doorstaan. De computer wist een aanzienlijk deel van de participanten ervan te overtuigen dat zij met een mens aan het converseren waren.

In de eerste fase van de Turing-test moet een computer erin slagen om minimaal 30 procent van de deelnemers van een test te overtuigen van menselijkheid in een chatsessie van 5 minuten. In een eerste poging in 2012 behaalde Eugene nog 29 procent, bij een tweede poging werd dat aandeel opgekrikt tot 33 procent.

Eugene speelt een 13-jarige jongen genaamd Eugene Goostman uit Oekraïne die nu in Rusland woont. Omdat gekozen is voor een lage leeftijd wordt de standaard voor de deelnemers natuurlijk lager: zij verwachten van een 13-jarige niet dat hij al alles weet. Eugene gaat te werk door zinnen van de respondent in stukjes te delen en die te interpreteren, om vervolgens een logisch antwoord te geven. Ook kan Eugene op een later tijdstip op een eerder gespreksonderwerp terugkomen.

Het doel van de Rus Vladimir Veselov en de Oekraïner Eugene Demchenko, de breinen achter Eugene, is om de computer in de toekomst verder te verbeteren.