1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is de Nederlandse supercomputer genaamd Huygens gelukt om een mens te verslaan. Het gaat hier om het oude bordspel Go. Huygens is hiermee de eerste computer die een mens met dit spel verslaat.

Al eerder werd schaker Garry Gasparov verslagen door de supercomputer Deep Blue. Nu is het dus ook gelukt om een mens met het bordspel Go te verslaan. De computer maakte gebruik van een applicatie genaamd Mogo-Titan. De software is gemaakt door de Franse onderzoeksorganisatie Inria en de vakgroep Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Maastricht. De applicatie maakt gebruik van het Monte-Carlo-algoritme. Uit onderzoek is gebleken dat dit het enige algoritme is die tegenstand kan bieden aan een mens.

De supercomputer heeft ook niet de minste specificaties. Zo bevat de supercomputer 3328 4,7GHz processorkernen, bevat deze ook 15.616 GB aan geheugen en heeft een een capaciteit van 972 TB. Dit betekent dat de computer zo’n zestig biljoen berekeningen per seconde kan uitvoeren. De computer staat zelfs in de top 35 van de krachtigste computers ter wereld.

Een detail is wel dat de computer een voorsprong heeft gekregen van negen stenen. Toch zien de onderzoekers deze prestatie als een overwinning.