Google heeft aangegeven dat het Dropcam heeft overgenomen. Dropcam ontwikkelt camera’s die beelden direct naar een cloudomgeving uploaden. Met de overname zet Google een nieuwe stap op het gebied van huisautomatisering.

Dropcam maakt camera’s die via WiFi met een netwerk gekoppeld kunnen worden en videobeelden uploaden naar de cloud. De stream is op afstand inzichtelijk vanaf computers en apparaten met Android en iOS. Als je de beelden van een periode van zeven of veertien dagen wilt bekijken, moet je daarvoor abonnementskosten ophoesten. Na de overname blijven Dropcam-producten gewoon te koop.

Binnenkort komt Dropcam ook met Dropcam Tabs, bewegingssensoren die je kunt plaatsen op zaken die je om wat voor reden dan ook met je camera niet in de gaten kunt houden. Als bijvoorbeeld een deur wordt geopend, krijg je hier een notificatie van. Je kan de Tabs ook in je tas stoppen of aan je huisdier hangen.

Voor Dropcam wordt volgens Re/code een bedrag van 555 miljoen dollar neergeteld, over een mogelijke overname werd al langer gespeculeerd. Google positioneert Dropcam onder de supervisie van Nest Labs, een bedrijf dat zich met thermostaten en rookmelders ook op huisautomatisering richt en eerder dit jaar werd overgenomen.

Deze keuze zal ook te maken hebben met het wantrouwen voor Google in combinatie met inzicht in live en opgenomen beelden van huishoudens. Volgens Matt Rogers, mede-oprichter van Nest, zullen andere partijen -inclusief Google- zonder de instemming van de consument geen toegang krijgen tot de videobeelden.

Met deze overnames lijkt het inmiddels wel duidelijk dat Google een toekomst ziet in domotica.