Microsoft heeft gedaan wat velen nooit hadden verwacht, het heeft zijn eerste Android-toestel aangekondigd, de Nokia X2. Voor Nokia is het inmiddels het vierde Android-toestel, maar voor Microsoft het eerste, aangezien het Nokia pas recent heeft overgenomen. Het gaat om een goedkope smartphone die 99 euro zonder abonnement moet gaan kosten.

De Nokia X-lijn die nu ook eigendom is van Microsoft, bestaat uit goedkope Android-smartphones die in een select aantal landen worden uitgebracht. Het bedrijf richt zich met Nokia X officieel alleen op opkomende landen maar inmiddels zijn de X-toestellen ook in Frankrijk te verkrijgen. Of de toestellen ooit officieel in Nederland beschikbaar komen is nog steeds onduidelijk. Microsoft laat weten dar er op dit moment geen lancering voor Nederland of België op het programma staat.

De Android-versie die wordt gebruikt op de X-toestellen is overigens wel volledig aangepast. Zo hebben gebruikers niet de beschikking over de Google Play Store om hun apps te kopen. Ze moeten hiervoor gebruik maken van de Nokia Store die ook redelijk goed gevuld is. Voor ontwikkelaars is het namelijk een hele kleine moeite om de apps ook in de Nokia Store te plaatsen, daardoor zijn veel populaire Android-apps ook op het X-platform te krijgen.

De Nieuwe Nokia X2 is een toestel met een 4,3 inch ClearBlack scherm. Aan de binnenkant is een Snapdragon 200 processor te vinden met een kloksnelheid van 1,2 GHz, 1 GB aan werkgeheugen en 4GB aan opslagcapaciteit. Daarnaast krijg je nog 15 GB aan OneDrive opslagcapaciteit cadeau in de cloud. Aan de achterkant is een 5 Megapixel camera te vinden, waarmee foto’s kunnen worden genomen. Het toestel is duidelijk een stuk krachtiger dan de eerdere X-smartphones, de nieuwe X2 komt qua specificaties aardig in de buurt van de Nokia Lumia 630.

Het toestel heeft een adviesprijs van 99 euro maar zal vooralsnog niet in Nederland verschijnen.