Nokia heeft vanmorgen tijdens een presentatie in Barcelona een reeks Android-smartphones gepresenteerd. Hoewel Nokia gebruikmaakt van Android, is daar visueel gezien weinig van te merken. Ook zijn alle Google-services weggewerkt en waar mogelijk vervangen voor alternatieven van Microsoft. Alle modellen zijn uitgerust met twee poorten voor simkaarten.

Nokia kwam vanmorgen met de Nokia X, Nokia X+ en Nokia XL. Deze smartphones zijn uitgevoerd met een Snapdragon 8225-chipset van Qualcomm. De dual-core processor tikt op 1GHz en er is 4GB interne opslagruimte. De Nokia X beschikt over 512MB werkgeheugen, de andere modellen hebben 756MB.

De Nokia X en Nokia X+ zijn uitgerust met een IPS LCD-scherm van 4 inch, de Nokia XL beschikt over een scherm van 5 inch. De camera aan de achterkant schiet foto’s in 5 megapixel en de accucapaciteit bedraagt 1.500 mAh. Deze specificaties zijn erg low-end, maar conform de prijs van de smartphones.


Voor het besturingssysteem van de Nokia X is gebruikgemaakt van Android, maar de software is verregaand aangepast. Van de standaard-interface is nauwelijks iets overgebleven, deze heeft nu veel weg van die van Windows Phone. Ook zijn standaarddiensten zoals Google Play, Maps en Search vervangen voor eigen alternatieven.

De prijs van de nieuwe modellen is het meest interessant; de Nokia X kost 89 euro, de Nokia X+ 99 euro en de Nokia XL gaat voor 109 euro over de toonbank.