1 min

De WSJ denkt zeker te weten dat Nokia later deze maand tijdens het Mobile World Congress een Android-toestel zal presenteren. Het toestel zal de naam Nokia X gaan dragen en in het goedkoopste segment beschikbaar komen, of het toestel ook in Europa zal verschijnen is onduidelijk.

Nokia zou vlak voor dat de overname met Microsoft rond komt, nog even de Android-smartphone willen uitbrengen. Of het toestel ook een groot succes gaat worden is nog maar de vraag. Behalve dat de specificaties vrij matig zijn, zou Nokia ook hebben gekozen voor een eigen fork van Android. Wat betekent dat Nokia de broncode van Android heeft gebruikt maar deze heeft aangepast naar een compleet eigen versie, die niet voldoet aan de voorwaarden van Google.

Aangezien de broncode van Android open is, is dit ook toegestaan. Alleen Google staat dan niet toe dat een van de eigen Google-apps wordt geïnstalleerd, ook de Android Play Store niet. Nokia zal dus zelf voor een goed aanbod aan apps moeten gaan zorgen en dat is niet echt makkelijk.

Nokia zou ervoor hebben gekozen om de Windows Phone interface grotendeels na te maken binnen Android. Nokia heeft het toestel de codenaam Normandy meegegeven maar zal waarschijnlijk Nokia X gaan heten en gaan vallen onder Asha-series van Nokia. De specificaties zijn vrij mager met slechts 4GB aan opslagcapaciteit en 512 MB aan werkgeheugen. Of Nokia ook echt het toestel tijdens het MWC zal presenteren weten we op 24 februari, dan houdt Nokia zijn persconferentie.