4min

Microsoft heeft in juni het boekjaar 2014 afgesloten en gaat nu het volgende boekjaar in. Satya Nadella start het boekjaar met een open brief aan al het Microsoft personeel, in de brief wordt nogmaal duidelijk dat mobiel en de cloud de nieuwe pijlers van Microsoft zijn, dat er afscheid wordt genomen van tradities en Microsoft veel innovatiever zal gaan worden.

Nadella schrijft in een redelijk lange brief waar Microsoft vandaan komt en waar het naar toe wil, het wil de productiviteit van mensen en bedrijven verbeteren, het wil voorop lopen op het gebied van mobile en cloud. Een van de belangrijkste pijlers voor Microsoft is om belangrijk te blijven voor mensen en bedrijven, om die productiviteit nog verder te verbeteren, maar bovenal ook op verschillende apparaten die allemaal met elkaar verbonden zijn via de cloud. Nadella stelt dat dit verder gaat dan alleen documenten, spreadsheets en presentaties. Microsoft is pas net begonnen en het bedrijf moet in de toekomst nog veel meer tools gaan bieden om sneller en efficiënter te werken.

Cloud

Nadella voorziet een grote toekomst voor Microsoft Cloud OS, Microsoft is het enige bedrijf met een publieke, prive en hybride cloud-omgeving. Met Azure en Windows Server kan Microsoft meer rekenkracht bieden dan ooit te voren. Microsoft kan de IT-kosten van bedrijven verlagen door hun huidige datacenters te koppelen aan de cloudomgeving van Microsoft. Ook schenkt Nadella aandacht aan de Enterprise Mobility Suite waarmee het mogelijk is voor organisaties om de Windows-, iOS- en Android-toestellen in het bedrijf te beheren en te beveiligen. De smartphone is een steeds groter probleem in het bedrijfsleven, zeker als het aan komt op het vertrouwelijk houden van documenten.

Windows

Nadella laat weten dat Microsoft ook opnieuw zal investeren in Windows, Windows moet het meest veilige en makkelijk te beheren besturingssysteem blijven voor de moderne werknemers en IT’ers. Ook zal Microsoft zich blijven inzetten voor universele Windows-applicaties die op meerdere platformen kunnen werken. Ook zal windows inzetten op nieuwe manieren van invoer, waaronder spraak, pen en beweging.

Hardware

Volgens Nadella is de Surface Pro 3 daar een mooi voorbeeld van, dit is de meest productieve tablet ter wereld aldus Nadella. Microsoft zal zelf meer hardware gaan maken en ook in nieuwe categorieën zoals het dat deed met de Surface-tablets. Het betekent ook dat Microsoft zelf verantwoordelijk is om een markt te creëren voor Windows Phone, wat ook het doel is na de overname van Nokia.

Xbox

Nadella wijdt ook een volledige alinea aan Xbox, waarin duidelijk wordt dat Microsoft de Xbox-divisie niet gaat verkopen. Nadella stelt dat het meeste geld op mobiele apparaten wordt uitgegeven aan games en ook de meeste tijd wordt doorgebracht met het spelen van games. Om die reden is Nadella dan ook blij dat Microsoft de Xbox-divisie heeft, ondanks dat het wellicht niet helemaal bij de core van Microsoft past. Ook komen veel technieken in andere Microsoft producten origineel bij de Xbox vandaan, bijvoorbeeld spraakherekking in Skype of GPU optimalisaties binnen de Azure Cloud. Nadella lijkt hiermee een grote toekomst te zien voor mobile gaming vanuit de Xbox-divisie, wat voor effect dat uiteindelijk heeft op de Xbox-console is onduidelijk.

Nieuwe manier van werken

Nadella wil een cultuur verandering doorvoeren bij Microsoft, de manier waarop gewerkt wordt kan en moet anders. Er lijkt meer ruimte te komen voor werknemers om hun ideeën te delen en creatief te zijn. Ook staat Nadella open voor zaken die voorheen onmogelijk leken door besluiten van hogere hand. Nadella laat weten geen moeite te hebben om tradities af te breken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en prioriteiten compleet te verleggen. Microsoft wil de beste plek bieden voor slimme, nieuwsgierige en ambitieuze mensen om hun werk te doen.

Een van de veranderingen die Nadella gaat invoeren is dat de hele strategie meer gebruiker gericht moet zijn. De gebruikservaring van nieuwe producten en diensten moet bovenaan de prioriteitenlijst staan. Nadella gaat daarom de manier waarop producten worden ontwikkeld aanpassen, het moet meer klantgericht, Nadella noemt het klantobsessief, beschikbare data moet gebruikt worden om producten te verbeteren, producten moeten zo snel mogelijk zijn en uiteindelijk moet de kwaliteit gewoon goed zijn.

Tot slot moeten producten bij Microsoft ook sneller worden ontwikkeld, Nadella zegt indirect dat het allemaal te lang duurt en dat de ontwikkelprocessen efficiënter moeten worden. Ook lijkt Nadella het mes te zetten in enkele bestuurslagen zodat nieuwe producten en ideeën langs minder mensen hoeven voordat iets daadwerkelijk is goed- of afgekeurd. Nadella denkt dat Microsoft op deze manier sneller en effectiever kan innoveren.

Nadella investeert ook in het personeel, zo zullen er de komende maanden meer trainingen, cursussen en experimenten beschikbaar komen voor personeel om aan deel te nemen. Ook moet het makkelijker worden om intern van baan te wisselen als er interessante projecten voorbij komen.