De gratis Amerikaanse telecomprovider FreedomPop komt naar België, maar wil daarna uitbreiden naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk en nog eens zeven Europese landen. FreedomPop wordt in België een virtuele provider op het Base-netwerk van KPN. Base is een dochteronderneming van KPN.

FreedomPop gaat in België gratis abonnementen uitdelen volgens het Freemium-model. Exacte details zijn nog niet bekend maar in de Verenigde Staten bieden ze 200 belminuten, 500 smsjes en 500MB mobiel internetverkeer per maand aan. Daarvoor hoef je niets te betalen, maar als je een hogere snelheid wil of je wilt meer belminuten of dataverkeer dan moet je bijbetalen. Zo kan je in de Verenigde Staten voor 20 dollar per maand 2GB dataverkeer krijgen of 4GB voor 28 dollar per maand.

Het idee achter FreedomPop is simpel, je krijgt een basisbundel waar je net voldoende aan hebt, maar wil je meer dan moet je betalen. Dat principe hanteren veel spelletjes op smartphones en tablets ook. Het spel is gratis maar wil je meer of wil je sneller vooruit komen in het spel dan moet je betalen. De conversieratio in de VS lag op zo’n 5 procent, 5 op de 100 gebruikers betaalden uiteindelijk voor een abonnement. FreedomPop levert uiteraard geen smartphone mee bij de abonnementen, het werkt op basis van simonly. Ook doet FreedomPop niet aan contracten, elk abonnement is maandelijks opzegbaar.

FreedomPop bestaat in de VS nu twee jaar en heeft al zo’n 250.000 klanten, dat is nog niets in verhouding tot de traditionele partijen die miljoenen klanten hebben, maar het lijkt een rendabel model te zijn. FreedomPop hoeft weinig aan marketing te besteden omdat het unieke concept zorgt voor voldoende mond tot mond reclame. Een van de oprichters van FreedomPop was eerder betrokken bij Kazaa en Skype.

Of FreedomPop ook plannen heeft de Nederlandse markt open te breken is onduidelijk, mogelijk behoort Nederland tot een van de zeven landen die nog niet zijn vastgesteld.