De Amerikaanse tak van T-Mobile maakt het vanaf 20 oktober voor de klanten van de provider mogelijk om in het buitenland gebruik te maken van mobiel internet, zonder dat hiervoor extra kosten worden berekend. Dit moet mogelijk worden in meer dan 100 landen.

T-Mobile Amerika heeft gisteren bekend gemaakt dat het vanaf 20 oktober voor nieuwe klanten mogelijk is om mobiel internet in het buitenland te gebruiken, zonder dat hiervoor extra kosten worden berekend. Bestaande klanten moeten hiervoor wachten tot 31 oktober. Deze prijzen gelden voor gebruik in meer dan 100 landen.

Ook bellen en sms’en wordt in deze landen goedkoper gemaakt voor de Amerikaanse klanten van de provider. In het buitenland gaat het mogelijk worden om voor 20 cent per minuut te bellen, sms’en wordt gratis.

Door geen extra geld te vragen voor het gebruik van internet en sms’en in het buitenland gaat T-Mobile erg sterk tegen de trend in. Tot nu toe was het altijd zo dat internet gebruiken in het buitenland op je mobiele apparaat erg duur was en de meeste mensen zetten dan ook het internet uit wanneer ze in het buitenland zijn. Hier wil T-Mobile iets aan doen.

Overigens wordt de snelheid van het internet wel erg beperkt in het buitenland: de gemiddelde snelheid is slechts 128 kilobytes per seconde. Volgens marketinghoofd Mike Sievert is dit voldoende om te e-mailen, sociale netwerken te updaten of om muziek te streamen. T-Mobile gaat wel klanten de mogelijkheid bieden om wat extra te betalen om normale snelheden te kunnen gebruiken. Dit zou dan voor een periode van een dag, een week of twee weken afgesloten kunnen worden, iedere keer dat je het nodig hebt.

In Amerika is T-Mobile een relatief kleine provider. Hoewel het marktaandeel in het afgelopen jaar is gestegen door vergelijkbare initiatieven, is het marktaandeel nog steeds een stuk kleiner dan dat van de drie grote provider van Amerika: AT&T, Sprint en Verizon. Of dataroaming in het buitenland zonder extra kosten ervoor gaat zorgen dat T-Mobile een groter marktaandeel krijgt, is nog afwachten.

T-Mobile Amerika heeft weinig te maken met T-Mobile Nederland. Het is dan ook nog niet duidelijk of we in de Benelux op korte termijn een soortgelijk abonnement zullen krijgen. Op dit moment is de kans dat T-Mobile Nederland als eerste met deze dienst zal komen even groot als de kans dat een andere provider het spits afbijt.