2min

Microsoft heeft besloten om Samsung voor de Amerikaanse rechter te slepen, de bedrijven hebben een conflict over de betaling van zogenaamde royalties. Microsoft probeert al geruime tijd het conflict met Samsung op te lossen, maar de bedrijven kunnen het niet eens worden. Microsoft laat weten naar de rechter te stappen om duidelijkheid te krijgen.

Microsoft bezit enorm veel patenten waaronder veel patenten die te maken hebben met smartphones. Alle fabrikanten van Android-telefoons maken inbreuk op deze patenten, Microsoft eist in tegenstelling tot Apple niet dat de toestellen van de markt worden gehaald, maar eist een bedrag per verkocht toestel als licentie op de patenten. Vrijwel alle grote Android-fabrikanten hebben een dergelijke licentiedeal met Microsoft afgesloten, ook Samsung.

Samsung heeft enorm veel succes op de smartphonemarkt en is momenteel al enkele jaren marktleider, het bedrag dat het Koreaanse bedrijf aan Microsoft moet betalen is dan ook enorm hoog. Samsung heeft besloten te stoppen met betalen. Het bedrijf is van mening dat de licentieovereenkomst is komen te vervallen sinds Nokia is overgenomen door Microsoft. Nu is Microsoft zelf ook een smartphonefabrikant.

Microsoft stelt dat de licentieovereenkomst nog steeds geldig is en Samsung dus gewoon moet betalen. De bedrijven verschillen hierover dermate van mening dat er nu een rechter aan te pas moet komen. Microsoft heeft ook laten weten: "We waarderen en respecteren de lange relatie die we met Samsung hebben en verwachten niet dat deze rechtszaak daar verandering in brengt". "We vragen simpelweg aan de rechter om ons meningsverschil op te lossen en we hebben er vertrouwen in dat het contract nog steeds geldig is", aldus Davind Howard, Microsoft’s corporate vice president.

Samsung heeft inmiddels laten weten dat het de verklaringen van Microsoft aan het bestuderen is en dat ze nog moeten bepalen hoe ze hierop gaan reageren.