Samsung probeert om via de rechter onder een overeenkomst met Microsoft uit te komen. De Zuid-Koreaanse fabrikant betaalt voor elk verkocht Android-apparaat een aantal dollar aan Microsoft, omdat de softwaregigant beschikt over een aantal patenten die Android zou schenden. Nu Microsoft de overname van Nokia heeft afgerond, ziet Samsung een kans.

Microsoft nam eerder dit jaar definitief de hardware-divisie van Nokia over en bouwt sindsdien zelf smartphones. Samsung is van mening dat daardoor een passage uit de overeenkomst is geschonden. Microsoft is nu een concurrent van Samsung geworden, waardoor het Zuid-Koreaanse bedrijf in een benarde positie komt.

Samsung kan nu geen vertrouwelijke informatie meer delen zonder zeker te weten dat dit niet tegen het bedrijf gebruikt wordt. Ook is het Zuid-Koreaanse bedrijf van mening dat Amerikaanse antitrust-wetten geschonden zouden worden.

Sinds enige tijd weigert Samsung dan ook om Microsoft nog te voorzien van de licentiegelden. In de rechtszaal vraagt de fabrikant de rechter om de overeenkomst te ontbinden en Microsoft een schadevergoeding te laten betalen voor het verbreken van de overeenkomst.

Mocht Samsung gelijk krijgen, dan heeft Microsoft een veel groter probleem: het bedrijf heeft dergelijke overeenkomsten ook met veel andere Android-fabrikanten. Een woordvoerder van Microsoft meldt echter: "we zijn er zeker van dat we een sterke zaak hebben en dat we deze zullen winnen."

In 2013 ontving Microsoft ongeveer 1 miljard dollar van Samsung voor het gebruik van Android.