Microsoft heeft een zeer waardevol portfolio aan patenten en veel Android-fabrikanten weten daar alles van. Uit documenten van Samsung blijkt dat het bedrijf vorig jaar een slordige 1 miljard dollar aan licentiegelden naar Microsoft heeft overgemaakt. Onlangs besloot Samsung deze betalingen stop te zetten, waarop een rechtszaak van Microsoft volgde.

Uit documenten die voor de rechtszaak zijn ingediend blijkt dat Samsung een flink bedrag naar Microsoft heeft overgemaakt in 2013. Microsoft is echter nog niet tevreden, Samsung zou namelijk te lang op zich hebben laten wachten met een betaling van 6,9 miljoen dollar. Dat was voor de softwaregigant reden om ’s werelds grootste smartphonefabrikant aan te klagen.

Samsung heeft de betaling bewust niet gedaan, het Zuid-Koreaanse bedrijf is van mening dat het contract met Microsoft niet meer rechtsgeldig is, nu Microsoft zelf ook smartphones maakt. Microsoft rondde de acquisitie van Nokia’s hardware-afdeling eerder dit jaar definitief af. Microsoft is het daar echter niet mee eens en uiteindelijk zal de rechter hier een oordeel over moeten vellen.

Omdat Android veel gepatenteerde technologie├źn gebruikt heeft Microsoft met veel Android-fabrikanten afspraken gemaakt. Zo werd in het verleden al wel eens gesteld dat Microsoft van Samsung per verkochte smartphone 15 dollar wil ontvangen.