Microsoft en Samsung hebben een nieuw akkoord gesloten over de inbreuk die het Zuid Koreaanse bedrijf maakt op de patenten van Microsoft. Samsung was gestopt met het betalen van royalties toen Microsoft besloot om Nokia in te lijven, volgens het bedrijf was die overname een geldige reden om de licentie-overeenkomst op te zeggen.

Samsung schendt met zijn Android-smartphones verschillende patenten van de Amerikaanse techgigant en daarvoor had het in het verleden een licentie-overeenkomst met Microsoft. Samsung betaalde Microsoft elk jaar zo’n 1 miljard dollar aan royalties. Een enorm bedrag en ongetwijfeld een doorn in het oog van Samsung, toen Microsoft bekendmaakte dat het de smartphone-tak van Nokia ging overnemen zag Samsung zijn kans schoon en stopte het met het betalen van royalties want er zou voldoende reden zijn de licentie-overeenkomst te ontbinden. Microsoft zag dat anders en stapte naar de rechter in New York en naar de Internationale Kamer van Koophandel.

Vandaag maken beide partijen bekend dat ze een nieuwe overeenkomst hebben gesloten, de rechtszaken zijn ingetrokken en de bedrijven weer op goede voet verder gaan. Wat de bedrijven precies hebben afgesproken is echter onduidelijk, de bedrijven hebben besloten om de overeenkomst geheim te houden. Samsung zal Microsoft nog steeds een bedrag per toestel moeten betalen maar hoe hoog dat bedrag precies is zullen we mogelijk nooit weten.

Samsung is overigens niet de enige fabrikant die Microsoft betaald voor het schenden van patenten met Android. Veel andere smartphone-fabrikanten hebben een soortgelijke overeenkomst met de techgigant.