Microsoft zou op het punt staan om de ontwikkelaar van de populaire game Minecraft over te nemen, de softwaregigant zou 2 miljard dollar willen betalen voor de game. Dat laten anonieme bronnen weten aan zowel Bloomberg als The Wall Street Journal. Het zou de eerste grote overname van Microsoft zijn sinds de aantreding van de nieuwe CEO, Satya Nadella.

De strategie van de nieuwe CEO van Microsoft is "cloud and mobile first", cloud en mobiel eerst. In die strategie lijkt een overname van Minecraft niet echt te passen, wel liet Nadella in een interview weten veel potentie te zien in de gamedivisie van Microsoft. Met de overname van Minecraft kan het bedrijf de game wel flink uitbreiden voor de Windows- en Xbox-platformen. Al zal het er niet onderut kunnen om ook de platformen van derden te blijven ondersteunen en doorontwikkelen.

Bloomberg laat weten dat Microsoft ook mogelijkheden zou zien in het verkopen van licenties voor Minecraft films en speelgoed.

Minecraft is een redelijk unieke game aangezien het geen verhaallijn kent of een echt doel zoals het spelen van missies. Minecraft bestaat uit een wereld van blokken waar de gamer dingen kan bouwen en er geen regels gelden, je kan echt doen wat je wil. Dit spreekt veel mensen aan waardoor de game dan ook zeer populair is, inmiddels is Minecraft voor de PC en Mac al ruim 16 miljoen keer verkocht. Er zijn ook nog versies voor de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4. Ook is er een mobiele versie die weliswaar iets beperkter maar wel tientallen miljoenen keren werd verkocht.

Het bedrijf achter Minecraft is Mojang, wat is opgericht door Markus Persson. Hij maakte de eerste versie van Minecraft in 2009. Hij heeft tot op heden altijd externe financieringen afgeslagen en het bedrijf gefinancierd via de verkopen van de game. Nu zou hij volgens Bloomberg zelf Microsoft hebben benaderd om te praten over een overname.