Samsung ziet winst dalen door tegenvallende verkoop smartphones

Samsung heeft het afgelopen kwartaal fors minder winst gemaakt dan in het eerste kwartaal van 2014. Grootste oorzaak is de smartphonetak die veel minder presteerden. De omzet van Samsung daalde met 12 procent en de winst met maar liefst 39 procent.

Samsung zit al enkele kwartalen in de hoek waar de klappen vallen, voornaamste oorzaak zijn de tegenvallende verkoopcijfers van de Samsung Galaxy S5 (review), het vlaggenschip van 2014. Inmiddels heeft Samsung de Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S6 Edge (preview) gepresenteerd, van deze toestellen wordt een veel beter resultaat verwacht, maar in het eerste kwartaal waren deze nog niet beschikbaar.

Samsung noteerde dan ook een stuk slechtere kwartaalcijfers dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van Samsung kwam uit op 47,1 biljoen won (40,2 miljard euro), zo’n 12 procent lager dan vorig jaar. De winst ging echter met maar liefst 39 procent onderuit en kwam uit op 4,63 biljoen won (3,9 miljard euro).

Het afgelopen kwartaal is wel beter dan het laatste kwartaal van 2014 wat volgens het Zuid Koreaanse bedrijf vooral te danken is aan de smartphones in het lagere en middensegment. In het tweede kwartaal van 2015 verwacht Samsung een beter resultaat door de komst van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge, wel zullen de resultaten nog enigszins onder druk staan door hogere marketingkosten.