Apple breekt records met nieuwe kwartaalcijfers

Apple heeft vannacht de financiële cijfers van het derde kwartaal van 2014 gepresenteerd, deze waren beter dan ooit tevoren. De verkopen van de iPhone en Mac zaten in de lift, de verkoopcijfers van de iPad en iPod waren minder rooskleurig.

Voor de periode van juli tot september mocht Apple een omzet en winst van respectievelijk 42,1 en 8,5 miljard dollar noteren. Daarmee overtreft Apple de eigen meest positieve verwachting met zo’n vijf procent, het bedrijf rekende zelf op een omzet van 37 tot 40 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg de omzet 37,5 miljard dollar.

iPhone en Mac gaan als warme broodjes

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal 39,2 miljoen iPhones, maar maakt niet bekend hoe de verdeling daarbij is geweest. In dezelfde periode in 2013 verkocht Apple 33,8 miljoen iPhones. De iPhone blijft Apple’s lievelingetje, zeker nu de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) beschikbaar zijn. Apple’s CEO Tim Cook meldde al eerder dat de smartphones hun voorgangers qua verkoopcijfers overtroffen. Naar verwachting is de impact van de nieuwe iPhones in de volgende kwartaalcijfers pas echt zichtbaar; de toestellen gingen pas aan het einde van september in de verkoop.

De Mac deed het onverwachts goed, met 5,52 miljoen verkochte producten. Apple verkocht nog niet eerder zoveel Macs in de tijdsspan van een kwartaal. Gezien de krimpende PC-markt is deze prestatie opmerkelijk te noemen. Volgens CFO Luca Maestri kwam de groei voor een groot deel vanuit opkomende markten.

Verkoopcijfers iPad en iPod zakken in

Er was echter niet alleen positief nieuws vanuit Apple. De verkopen van de iPad daalden namelijk opnieuw. In het afgelopen kwartaal werden 12,1 miljoen tablets verkocht, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 14,1 miljoen stuks van een jaar geleden. Apple kondigde vorige week de iPad Air 2 en iPad mini 3 aan en hoopt daarmee de moeilijke tijden achter zich te laten.

Zoals verwacht zit er nog altijd een dalende lijn in de verkoop van de iPod. Van de muziekspelers werden in het afgelopen kwartaal 2,6 miljoen stuks verkocht, 24 procent minder dan de 3,5 miljoen in het derde kwartaal van 2013.

Verwachting

Het laatste kwartaal van het jaar is voor technologiebedrijven traditioneel gezien het best. Apple verwacht een omzet tussen de 63,5 en 66,5, miljard dollar te behalen. Analisten rekenen op 65,52 miljard dollar, dit zou voor Apple de hoogste omzet ooit zijn.