Apple verkocht afgelopen kwartaal opnieuw meer iPhones en minder iPads

Apple heeft gisteren zijn kwartaalcijfers gepresenteerd over het tweede financiële kwartaal, het eerste kwartaal van 2015. Apple werkt met een gebroken boekjaar. Apple maakte bekend dat het 61,2 miljoen iPhones verkocht, 12,6 miljoen iPads en 4,6 miljoen Macs. Dat was goed voor een omzet van 58 miljard en een winst van 13,6 miljard dollar.

Apple zag het afgelopen kwartaal de verkoop van de iPhone flink stijgen ten opzichten van een jaar geleden. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 61,2 miljoen iPhones terwijl het een jaar eerder bleef steken op 43,7 miljoen stuks. De iPhone is nog steeds Apple’s belangrijkste bron van inkomsten en de omzet uit de verkoop van iPhones ging fors omhoog, de omzet uit de verkoop van iPhones steeg van 26 miljoen naar 40,3 miljoen dollar.

Apple’s tweede product is nog steeds de iPad maar hier is nog steeds een dalende lijn te zien. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 12,6 miljoen iPads maar een jaar geleden waren dat er nog 16,4 miljoen. Apple verwacht dat de iPad-verkopen dit jaar zullen stabiliseren, het heeft daarvoor ook veel vertrouwen in partner IBM.

De verkopen van het aantal Mac-computers stijgt nog steeds. Het afgelopen kwartaal verkocht Apple 4,6 miljoen Macs, een jaar geleden waren dat er nog 4,1 miljoen.

Apple groeit voornamelijk in China, daar is de omzetstijging het grootst, in totaal werd er 7 miljard dollar meer omzet uit China gehaald dan een jaar eerder. In Noord- en Zuid-Amerika steeg de omzet met 3 miljard naar 21 miljard. In Europa groeide de omzet maar lichtjes met 1,3 miljard dollar.

Apple maakt verder bekend dat het voor 200 miljard dollar aan aandelen gaat terugkopen. Het bedrijf trekt daarvoor twee jaar uit. Ook wordt het dividend verhoogt naar 0,52 dollar per aandeel.