2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple heeft de kwartaalcijfers van het eerste kwartaal van 2014 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat het Amerikaanse bedrijf aanzienlijk minder iPads wist te slijten, wel zijn er meer iPhones de deur uit gegaan. De omzet en winst stegen in vergelijking met het jaar ervoor. Aandeelhouders werd gemeld dat er een splitsing van de aandelen gaat plaatsvinden.

In verhouding met wat analisten verwacht hadden, weet Apple te verrassen. De financiële cijfers van een jaar eerder kon Apple overtreffen. In het eerste kwartaal van 2014 realiseerde het Amerikaanse bedrijf een omzet van 45,6 miljard dollar, waar 10,2 miljard dollar aan winst van overblijft. Per aandeel werd 11,62 dollar winst genoteerd.

Apple had van tevoren gerekend op een omzet tussen de 42 en 44 miljard dollar en overtrof die verwachting. Ook de verwachting van analisten werd overtroffen, zij rekenden op 43,5 miljard dollar aan omzet. Per aandeel rekenden zij op 10,17 dollar winst.

Zoals we gewend zijn is de iPhone verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet. Apple verscheepte in een kwartaal tijd 43,7 miljoen exemplaren, vorig jaar waren dat er 37,4 miljoen. Wel is de verkoop van de iPad opnieuw gekrompen, van 19,5 naar 16,3 miljoen stuks. Cook benadrukt echter dat het hier om verscheepte aantallen gaat, de verkoopcijfers zijn wat beter: 17,5 miljoen stuks dit jaar, 18 miljoen in het jaar ervoor.

De verkoop van de Mac zat enigszins in de lift en ging van 3,9 naar 4,1 miljoen stuks. Van de iPod zijn nog 2,76 miljoen stuks verkocht.

CEO Tim Cook is trots op de cijfers: "we zijn vooral trots op de goede verkoop van de iPhone en de recordomzet vanuit diensten. We kijken reikhalzend naar de toekomst, we gaan producten en diensten aankondigen die alleen Apple op de markt kan brengen."

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple een omzet tussen de 36 en 38 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg de omzet 35,3 miljard dollar. De verwachting is een kleine teleurstelling, analisten rekenden op 38,3 miljard dollar. Toch is Apple’s aandelenkoers na sluitingstijd met bijna acht procent gestegen.

Apple koopt meer aandelen terug en gaat aandelen splitsen

Aandeelhouders werden verblijd met het nieuws dat aandelen zevenvoudig gesplitst worden. Daarmee worden dus meer aandelen verstrekt. Als je als aandeelhouder één aandeel hebt, krijg je er nu zes bij. De waarde van die zeven aandelen samen is hetzelfde als het huidige aandeel. Apple koopt ook 90 miljard aan aandelen terug, dat is aanzienlijk meer dan de 60 miljard die een jaar eerder werd gemeld.