Microsoft is de afgelopen jaren getransformeerd tot een echte hardwarefabrikant, naast alle software en cloud-diensten die het natuurlijk ook nog gewoon verkoopt. Het succes dat Microsoft met zijn software en cloud-diensten heeft is moeilijk te evenaren, maar nu is daar ook hardware bijgekomen en dat ligt toch even anders. Microsoft maakt namelijk geen winst met de hardwaredivisie en dat is iets wat het bedrijf snel zal willen en moeten veranderen. Onder de streep zorgen de software en clouddiensten van het bedrijf wel gewoon voor winst, maar het mag duidelijk zijn dat de hardware de winst drukt.
"Microsoft verkocht afgelopen kwartaal meer telefoons dan Apple"
Als we de cijfers heel positief lezen dan kunnen we stellen dat Microsoft erin is geslaagd om het afgelopen kwartaal meer mobiele telefoons te verkopen dan Apple. Microsoft verkocht er 36,1 miljoen en Apple 35,2 miljoen. Als we de cijfers echter analyseren dan kunnen we concluderen dat Apple 35,2 miljoen iPhones heeft verkocht met een flinke marge op elk toestel en dus ook een flinke winst. Van de 36,1 miljoen toestellen die Microsoft verkocht zijn er slechts 5,8 miljoen een Lumia met Windows Phone, waarvan de meeste ook nog eens het goedkope 520-model. De overige toestellen zijn voornamelijk Asha- en Series 40-toestellen. Dat zijn goedkope feature phones of hele beperkte smartphones. Kort samengevat heeft Microsoft met de nieuwe mobiele divisie 36,1 miljoen mobiele telefoons verkocht met een laag prijskaartje en een hele kleine winstmarge.
De mobiele divisie van Microsoft, het voormalige Nokia, heeft het afgelopen kwartaal een verlies van 700 miljoen dollar geleden. Deze mobiele divisie werd in april van dit jaar definitief overgenomen van Nokia voor 7,2 miljard dollar.
Surface
Microsoft verkoopt natuurlijk ook nog de Surface-tablets, die bestaan uit de Surface (RT) en de Surface Pro. De Surface (RT)-tablets zijn geschikt voor iedereen en maken gebruik van dezelfde hardware als veel Android-tablets. Hierop draait een speciale versie van Windows 8 waarbij de desktop-omgeving is gelimiteerd tot applicaties van Microsoft. De gebruiker kan alleen apps uit de Windows Store installeren. Daarnaast zijn er nog de Surface Pro-modellen, meer geschikt voor de professionele gebruiker, dit zijn tablets met aan de binnenkant de hardware van een laptop, voeg daar een optioneel verkrijgbare toetsenbord-cover aan toe en je hebt een echte laptop-vervanger. De Surface Pro-tablets draaien op een volledige Windows 8-versie waarop alles geïnstalleerd kan worden.
Microsoft brengt elk jaar nieuwe Surface-tablets uit. Waar de eerste generatie nogal dik en zwaar was, deden we recent een hands-on van de Surface Pro 3, het nieuwe model is beduidend dunner en lichter dan zijn voorgangers. In de Verenigde Staten is de Surface Pro 3 al te koop en dit nieuwe model verkoopt sneller dan alle voorgaande Surface-modellen. Microsoft zit dus op de goede weg met de Surface Pro-tablets, maar ook dat heeft de nodige centen gekost.
"Een les van 900 miljoen dollar"
Microsoft heeft met de eerste generatie Surface-tablets namelijk een hele dure les gehad. Het bedrijf had dermate hoge verwachtingen van de Surface-tablets dat het flink wat exemplaren liet produceren om te kunnen voldoen aan de vraag. Deze hoge verwachtingen kwamen echter niet uit want de consument bleek niet zo makkelijk te porren voor een Surface-tablet en Microsoft bleef met een gigantische voorraad zitten. Het grootste probleem was de Surface RT, op dit model kunnen namelijk geen desktop-applicaties worden geïnstalleerd, waardoor gebruikers afhankelijk zijn van de apps in de Windows Store. Er zijn echter niet zoveel goede apps te vinden in de Windows Store, zeker niet in vergelijking met iOS en Android. Microsoft bleef dus met een enorme voorraad Surface RT zitten, uiteindelijk kon het bedrijf maar één ding doen en dat was de Surface RT in de uitverkoop gooien. Eerst alleen in de Verenigde Staten maar later wereldwijd, want de voorraad moest weg. Uiteindelijk moest Microsoft een verlies van 900 miljoen dollar afschrijven op de eerste generatie Surface-tablets, een hele dure les. Veel partners van Microsoft die ook Windows-tablets maken hebben besloten om geen tablets meer te maken met Windows RT.
Bij het presenteren van de cijfers van afgelopen kwartaal is duidelijk geworden dat Microsoft opnieuw een flink bedrag moet afschrijven op de Surface-tablets. Microsoft wilde namelijk gelijktijdig met de Surface Pro 3 ook een Surface mini lanceren, maar besloot in een zeer laat stadium om dat product toch niet uit te brengen. Het zou mogelijk niet voldoen aan de kwaliteitseisen. De kosten voor het ontwikkelen van het product en mogelijk ook het produceren van een eerste batch moeten nu worden afgeschreven. Hoeveel verlies Microsoft heeft gemaakt het afgelopen kwartaal op de Surface-tablets is onduidelijk, het bedrijf meldt alleen de omzet op de Surface-tablets, welke uitkwam op 409 miljoen dollar.
Xbox
Microsoft heeft als hardwarefabrikant natuurlijk ook nog de Xbox-consoles, daar is een stijging te zien van 100.000 exemplaren. Vorig jaar verkocht het bedrijf in het afgelopen kwartaal 1 miljoen exemplaren, dit jaar 1,1 miljoen. Hoeveel van deze Xbox-consoles een Xbox 360 is en hoeveel een Xbox One laat Microsoft in het midden. Het bedrijf heeft in elk geval enorm veel moeite om de concurrentie met Sony’s PlayStation 4 te voeren. De Xbox One is in de Benelux officieel nog niet verkrijgbaar maar wel via allerlei importkanalen vanuit Duitsland. In september komt de console officieel naar de Benelux.
Verandering op komst
Satya Nadella is de nieuwe CEO van Microsoft en geeft sinds begin dit jaar leiding aan het bedrijf. Hij heeft inmiddels al redelijk wat veranderingen doorgevoerd en ook de strategie is flink op de schop gegaan. Zijn strategie is kort samengevat: "Cloud and mobile first". Nadella gaf hiervoor leiding aan de clouddivisie van Microsoft die momenteel een zeer grote bijdrage levert aan de winst van het bedrijf. Aangezien mobiel steeds belangrijker wordt en steeds meer activiteiten daar naartoe verplaatsen moet Microsoft zich ook hierin blijven ontwikkelen. Het bedrijf heeft het eerst met partners geprobeerd en zal dat ongetwijfeld ook blijven doen, maar het bedrijf kan nu ook zelf smartphones en tablets maken om de mobiele markt te veroveren.
Dat is natuurlijk al een grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren, maar zoals in dit artikel duidelijk is geworden, moet het op termijn wel zijn vruchten gaan afwerpen en geld gaan opleveren in plaats van geld kosten. Om te beginnen heeft Nadella een reorganisatie aangekondigd waarbij 18.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, waaronder 12.500 bij het voormalige Nokia. Verder worden alle smartphones van Nokia geschrapt binnen 18 maanden behalve de Lumia’s. Microsoft gaat zich volledig focussen op de Lumia’s met Windows Phone. Dit zijn enkele rigoreuze maatregelen die het bedrijf nu neemt en moeten gaan zorgen voor een winstgevende mobiele divisie.
Ook heeft Nadella aangegeven dat Windows nog meer één product moet worden dat op verschillende schermformaten werkt. Hierdoor kunnen app-ontwikkelaars nog makkelijker een app ontwikkelen die werkt op zowel Windows Phone-toestellen als Windows-tablets en -laptops. Volgend jaar moet de volgende versie van Windows verschijnen met codenaam Treshold. Hierbij zullen opnieuw enkele grote veranderingen worden doorgevoerd, zo komt onder meer het startmenu terug.
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zich afvragen waar Microsoft aan begint om ook zelf hardware te gaan maken. Het is echter een weg die Microsoft pas recent is ingeslagen en die het voorlopig nog wel even door zal zetten. Microsoft heeft aan Apple ook een goed voorbeeld dat het wel degelijk winstgevend kan zijn. Het bedrijf heeft alleen nog een hele lange weg te gaan en nog flink wat hordes te nemen voordat het winst maakt op de hardware.
Hoeveel tijd het bedrijf gaat krijgen van aandeelhouders om een succes te maken van de nieuwe hardwaredivisie is de vraag. Microsoft noteerde het afgelopen kwartaal onder de streep een winst van 4,61 miljard dollar. Als het bedrijf dat vol kan houden en het verlies op de hardwaredivisie snel kan terugbrengen of om kan zetten in winst, zal het van de aandeelhouders weinig last hebben. Blijft de hardwaredivisie de winst drukken met grote cijfers dan zal de druk op Nadella en de rest van het bestuur elk kwartaal gaan toenemen.