2min

Wat het Europees Parlement betreft worden de plannen voor de netneutraliteit en het afschaffen van roamingkosten niet aangepast. Een groep van 131 Europarlementatiërs heeft dit kenbaar gemaakt in een brief aan de Raad van de Europese Unie.

Op het moment is Italië de voorzitter van de Europese Unie en dat land wil zijn positie graag gebruiken om de plannen voor de Europese netneutraliteit en de afschaf van roamingkosten aan te passen. Wat het Europese Parlement betreft zal dat echter niet gebeuren, eerder gaf Andrus Ansip, Eurocommissaris van de Digitale Interne Markt, ook al aan dat de plannen wat hem betreft niet aangepast worden.

Met de Europese netneutraliteit moet het voor internetproviders verboden worden om de snelheid van bepaalde intensieve diensten zoals Netflix te beperken, tenzij daarvoor betaald wordt. Alle diensten moeten gelijk blijven, hoe intensief ze ook zijn. Door deze maatregel wordt een open internet behouden en krijgen alle bedrijven een gelijke kans.

Met het afschaffen van roamingkosten wordt het voor Europese burgers mogelijk om zonder extra kosten in het buitenland te bellen, sms’en en internetten. De afschaf van roamingkosten moet op 15 december 2015 gebeuren. Italië wil dat de roamingkosten pas op een later moment worden afgeschaft. Het land vreest dat internetproviders hun algemene tarieven zullen verhogen als reactie op het afschaffen van de roamingkosten.

Mocht Italië de Europese Commissie toch zover krijgen, dan zal het besluit nog door het Europees Parlement moeten. Door de grote groep parlementariërs die tegen een afzwakking zijn, lijkt het erop dat het plan dan alsnog zal sneuvelen.