Vandaag heeft het Europees Parlement goedkeuring gegeven aan de netneutraliteitswet en de opheffing van roamingkosten binnen Europa. Vanaf het einde van 2015 zullen deze kosten tot het verleden horen.

Er was weinig twijfel over de goedkeuring van de plannen van Eurocommissaris Neelie Kroes. Medio maart werd een opzet van de plannen al goedgekeurd en nu is de definitieve uitwerking eveneens geaccepteerd. Er zijn wel verschillen tussen het concept en de definitieve plannen, waardoor de Europese netneutraliteit meer lijkt op de Nederlandse regelgeving.

Die verschillen zitten voornamelijk in de netneutraliteit, welke duidelijker geformuleerd werd. Het betreft hierbij de mogelijkheid voor diensten om extra te betalen voor voorrang op het netwerk. Veel politici waren van mening dat de concept-uitwerking ervoor zou zorgen dat kleine spelers minder kans krijgen om zich te ontplooien.

Daarom is besloten dat alleen unieke diensten gebruik kunnen maken van deze behandeling. Het is dan ook alles of niets: De dienst mag geen afgeslankte versie die geen gebruikmaakt van de regeling aanbieden. In het verleden probeerden telecomproviders om gebruikers van diensten als WhatsApp en YouTube extra te laten betalen voor doorgifte van het signaal, dit blijft met de Europese netneutraliteit onmogelijk.

Voor consumenten is het grote nieuws voornamelijk dat de roamingkosten die gerekend worden bij het bellen, sms’en en internetten in het buitenland tot het verleden gaan horen. Providers krijgen tot uiterlijk 15 december 2015 de tijd om de kosten af te schaffen, vanaf dan zijn de tarieven in binnen- en buitenland gelijk.

Nu het Europees Parlement de plannen heeft goedgekeurd, moeten deze nog door de afzonderlijke lidstaten worden geaccepteerd.