In een kort geding aangespannen door Uber is door de rechter besloten dat de taxidienst UberPOP verboden zal blijven in Nederland. De rechter is van mening dat UberPOP illegaal taxivervoer faciliteert.

Met UberPOP kunnen mensen hun voertuig aanbieden voor een ritje, middels een app kunnen anderen het aanbod inzien. Meerijden kan tegen een veel lager tarief dan met een reguliere taxi. Uber is van mening dat UberPOP de mogelijkheid biedt om mensen georganiseerd mee te laten liften, maar de rechter ziet de service als een taxidienst. De aanbieders beschikken niet over de benodigde vergunningen en daarom is UberPOP niet legaal.

Vanwege dit besluit moet Uber de activiteiten in principe staken, op straffe van 10.000 euro per overtreding met een maximum van 100.000 euro. Momenteel is UberPOP beschikbaar in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ondanks het besluit van de rechter is het echter niet zeker dat UberPOP ook werkelijk zal stoppen. De dienst werd ook in veel andere landen verboden, maar bleef gewoon doorgaan.

Er zijn ook officiële taxi’s van Uber, deze beschikken wel over vergunningen en mogen gewoon actief blijven.