1 min

Uber is in Frankrijk per direct gestopt met UberPop, het bedrijf laat weten dat het met het oog op veiligheid van chauffeurs en passagiers heeft besloten de dienst voorlopig te staken. De afgelopen weken hebben Franse taxichauffeurs gedemonstreerd tegen UberPop en zelfs auto’s van Uber-chauffeurs in brand gestoken.

UberPop is de goedkoopste dienst van Uber en veroorzaakt in veel landen ophef omdat het gewoon mensen met auto’s zijn die passagiers vervoeren, zonder vergunning, taximeter en dergelijke. In Frankrijk moeten taxichauffeurs een vergunning en een verzekering hebben en Uber is dan ook al verboden, maar het Amerikaanse bedrijf gaat steeds in beroep bij de rechtbank. Hierdoor mogen de chauffeurs gewoon blijven rijden tot het hogere beroep heeft plaatsgevonden.

Door de hevige demonstraties en bedreigingen zou Uber er nu voor kiezen om UberPop te staken in Frankrijk. Of dat ook echt de waarheid is valt te betwijfelen. In Nederland hebben taxichauffeurs ook al verschillende malen Uber-chauffeurs achtervolgt, klemgereden en bedreigt. De Franse overheid heeft deze week echter ook de topmannen van Uber Frankrijk gearresteerd en dreigt met vervolging, daarop besluit Uber ineens om UberPop te staken in Frankrijk. Of het een iets met het ander te maken heeft is moeilijk vast te stellen, maar het lijkt er wel op.