Uber trekt voorlopig de stekker uit UberPop in Nederland

Uber heeft besloten om voorlopig te stoppen met de taxidienst UberPop in Nederland. De dienst heeft gezorgd voor flinke discussies omdat de chauffeurs niet voldeden aan de taxiwet en zeer goedkoop hun diensten aanboden met de nodige incidenten tot gevolg. Uber hoopt op deze manier een betere dialoog aan te kunnen gaan met de overheid.

UberPop bood de mogelijkheid aan iedereen met een vierdeurs auto om taxichauffeur te zijn. Uber heeft ook honderden chauffeurs in Nederland die bij de dienst zijn aangesloten. Uiteindelijk komt het overeen met het vervoeren van een persoon in een privé auto waarbij de ritten via de Uber-app worden bijgehouden en er een vergoeding wordt betaald.

Veel taxichauffeurs zijn tegen alles wat met Uber te maken heeft, want het zet de prijzen in de taxibranche onder druk. Dit zorgde ook voor redelijk wat incidenten in grote steden als Amsterdam en Rotterdam was UberPop-chauffeurs werden klemgereden en bedreigd. Volgens de wet is UberPop illegaal omdat de auto’s niet voldoen aan de gestelde eisen in de taxiwet. Wel werkt de overheid aan nieuwe wetgeving die UberPop deels legaal moet gaan maken.

De optie om een UberPop-taxi te bestellen wordt vrijdag uit de app van Uber verwijderd, Gebruikers van UberPop zijn juist heel tevreden omdat ze precies kunnen zien wie hun chauffeur is en wat zijn of haar reputatie is. In de grote steden staan de taxi’s niet bekend om hun klantvriendelijkheid en dat is bij Uber wel weer goed geregeld.

Uber blijft in Nederland wel actief met UberX, UberBlack en UberLux, deze diensten zijn ook legaal in Nederland.