2min

Het Brussels Gewest zet alle mogelijke middelen in om Uber uit de stad en regio Brussel te verbannen. Om te beginnen start het een rechtszaak tegen Uber omdat het zich niet aan de taxi-wet houdt. Verder zijn er brieven gestuurd naar Apple en Google met het verzoek Uber uit de applicatiewinkels te halen en zijn er inspecteurs ingezet om Uber-auto’s in beslag te nemen.

Het Brussels Gewest voelt niets voor aanpassingen in de wet om de dienstverlening van Uber mogelijk te maken, het heeft geprobeerd met Uber te praten zodat het bedrijf zich aan de taxi-wetgeving gaat houden maar die gesprekken hebben niets opgeleverd. De Minister van Mobiliteit, Pascal Smet, zet nu alle middelen in die het kan bedenken om Uber in Brussel te slopen.

Er zijn inmiddels al verschillende auto’s in beslag genomen en de inspecteurs blijven proberen om Uber-auto’s te boeken zodat ze deze in beslag kunnen nemen. Uber is zich daar echter van bewust en heeft nu alle creditcards van deze inspecteurs geblokkeerd zodat ze geen reserveringen meer kunnen doen.

De minister wil verder dat de app van Uber uit de applicatiewinkels van Apple en Google wordt verwijderd. Hiervoor is ook een brief gestuurd naar beide techgiganten. Smet is zich er echter van bewust dat deze bedrijven hier niet op zitten te wachten. Google is bijvoorbeeld aandeelhouder in Uber en zal dus weinig voelen voor het tegenwerken van de taxi-dienst. Wel denkt Smet dat het de website van Uber kan laten blokkeren door de Belgische Computer Crime Unit. Aangezien Uber de wet overtreedt is er voldoende aanleiding om over te gaan tot blokkering.

Voor Uber begint het een beetje een bekend verhaal te worden. Uber is een zeer innovatief en betaalbaar alternatief voor taxi-vervoer. Alles valt en staat met de beoordeling van de chauffeur, maar de app voldoet niet aan de lokale taxi-wetten. Hierdoor wordt Uber in veel landen en regio’s verboden. Ook in Nederland is Uber op dit moment illegaal, maar in de Tweede Kamer zijn al voldoende geluiden te horen om de taxi-wet op de schop te nemen en Uber juist ruimte te geven.