1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Russische munteenheid is de afgelopen tijd flink in waarde afgenomen en dat zet Apple er nu toe om voorlopig online geen producten meer te verkopen in het land. De afgelopen twaalf maanden is de waarde van de roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar met meer dan 50 procent afgenomen.

Voor Apple is er inmiddels reden genoeg om terughoudend te zijn in Rusland. De verkopen via de online Apple Store zijn tot nader orde opgeschort, omdat de roebel te wispelturig is. Dat is uit zakelijk oogpunt ook niet zo raar: het bedrag in roebels dat voor een product wordt neergeteld kan de volgende dag ineens waardeloos zijn geworden.

De waarde van de roebel is de afgelopen tijd steeds verder aan het afnemen, waardoor de Russische economie ook onder hoge druk staat. Er zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken voor de waardevermindering, zoals aan de ene kant de Westerse boycot naar aanleiding van de annexatie van de Krim en de Russische houding ten opzichte van pro-Russische rebellen in Oekraïne.

Aan de andere kant is er ook de olieprijs die steeds verder inzakt, de Russische economie leunt zwaar op de inkomsten vanuit olie. Ook zouden veel rijke Russen geen vertrouwen meer hebben in het land en hun geld naar het buitenland sturen, zo zou er dit jaar al zo’n 100 miljard dollar zijn overgeschreven naar het buitenland.