2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

VimpelCom heeft naar verluidt als laatste van de drie grote providers in Rusland de verkoop van de iPhone stopgezet. Dit betekent dat er nog maar één provider over is in Rusland die de iPhone verkoopt.

Rusland is een van de grootste mobiele markten ter wereld met meer dan 230 miljoen abonnees, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GSMA Intelligence. De drie grootste providers van het land, MTS, MegaFon en VimpelCom, hebben samen ongeveer 80 procent van de markt in handen.

Alle drie zijn ze in 2008 begonnen met de verkoop van de telefoon van Apple. Hun enthousiasme is sindsdien sterk afgenomen. MegaFon stopte met de verkoop ervan in 2010 en MTS vernieuwde zijn contract niet met Apple in 2012, ten tijde van de lancering van de iPhone 5.

Russische nieuwssite Hi-Tech.Mail.Ru meldt dat nu ook VimpelCom zijn overeenkomst met Apple heeft beëindigd. "Apple’s eisen zijn zwaar, vooral betreffende marketing, en zijn niet altijd winstgevend voor partners. VimpelComs beslissing is dus logisch", zo schrijft de chief analyst van Hi-Tech.Mail.Ru, Dmitry Ryabinin.

Andrei Dubovskov, de CEO van MTS, legde in een interview afgelopen week de beslissing van het bedrijf uit. "Apple wil veel geld van operators en wil dat iPhones van subsidie en marketing worden voorzien in Rusland. (..) Het is goed dat we gestopt zijn met de iPhone omdat de verkopen ons een negatieve marge zouden opleveren."

Bovendien heeft Apple recentelijk zijn eigen onlinewinkel geopend in Rusland. Het is namelijk zo dat 80 procent van alle iPhones nog via telecomproviders worden verkocht en niet via Apple Stores. Apple-CEO Tim Cook wil dat dat getal daalt naar 50 procent.

VimpelCom zou overigens een deal hebben gesloten met Samsung om Apple te vervangen, dat veel betere voorwaarden voor de verkoop van zijn smartphones zou stellen.