John Chen, CEO van BlackBerry, heeft opmerkelijke uitspraken gedaan. De topman vindt dat ontwikkelaars bij wet verplicht zijn om software te ontwikkelen voor BlackBerry’s mobiele platform. Daarbij worden Apple en Netflix specifiek vernoemd.

Chen heeft zijn mening kenbaar gemaakt in een open brief aan het Amerikaanse Senaat, waarin BlackBerry’s positie ten opzichte van netneutraliteit uiteen wordt gezet. BlackBerry staat als een huis achter netneutraliteit en ziet het als de fundering van het internet: al het verkeer moet gelijkwaardig worden behandeld en providers mogen niet discrimineren door verkeer om te leiden via tragere of snellere routes.

Maar Chen vindt dat de basis van netneutraliteit niet ver genoeg gaat. De diensten en software die gebruikt wordt moet volgens de topman eveneens neutraal zijn. Dat betekent volgens Chen dat we geen echte netneutraliteit kunnen hebben als bedrijven als Apple en Netflix alleen software voor bepaalde platformen maken.

Apple’s iMessage is niet beschikbaar voor BlackBerry’s toestellen en Netflix heeft eveneens geen app voor het platform. Dat steekt Chen duidelijk: "In tegenstelling tot BlackBerry, wat iPhone-gebruikers toestaat om BlackBerry Messenger te gebruiken, staat Apple niet toe dat BlackBerry- en Android-gebruikers de iMessage-dienst gebruiken. Netflix, dat netneutraliteit predikt, discrimineert BlackBerry-gebruikers door hen diens diensten niet aan te bieden."

Het is volgens Chen dan ook zaak dat dit soort discriminatie wordt verbannen. "Alle internetgebruikers moeten toegang hebben tot alle applicaties en content die zij willen gebruiken. Het moet voor ontwikkelaars verboden worden om te discrimineren op basis van het gebruikte besturingssysteem."

Chen’s standpunt lijkt voor ontwikkelaars onhaalbaar. Naast BlackBerry OS zijn er nog tal van andere mobiele platformen zoals Android, Firefox OS, iOS, Tizen, Ubuntu Touch, WebOS en Windows Phone waarvoor dan eveneens software ontwikkeld zou moeten worden alvorens over te gaan op lancering. Dat vereist vaak het volledig herschrijven van applicaties en dat kost uiteraard meer geld.