1 min

De CEO van BlackBerry, John Chen, heeft in een blog gereageerd op de kritieken nadat duidelijk werd dat de Canadese politie in het bezit is van een masterkey van BlackBerry Messenger. Met deze masterkey kunnen alle berichten die versleuteld zijn verzonden met BlackBerry Messenger alsnog worden gelezen door de Canadese politie.

De CEO praat in zijn blog over "het juiste doen in moeilijke omstandigheden", hij is van mening dat techbedrijven moeten voldoen aan redelijke verzoeken van de opsporingsinstanties. De wereld wordt volgens hem een donkere plek als bedrijven hun reputatie boven het algemeen belang gaan stellen. Hij laat verder weten dat de Canadese politie met deze sleutel in staat was om een grote criminele organisatie op te rollen.

Tot slot stelt hij dat de sleutel alleen werkt op BlackBerry Messenger en dat BlackBerry Enterprise Services (BES) hier los van staat. BES is nog steeds de meest veilige enterprise oplossing voor smartphones die niet voorzien is backdoors. Zo komt Chen nog even terug op het feit dat het Pakistan geen toegang heeft gegeven tot de BES-servers.

De algemene lijn die Chen hanteert is de balans tussen doen wat goed is en het beschermen van de privacy. Waar de meeste gebruikers over zijn gevallen is niet het feit dat BlackBerry data heeft verstrekt aan opsporingsinstanties, maar dat het bedrijf de sleutel tot alle data heeft verstrekt. Er is namelijk al gebleken dat opsporingsinstanties niet kunnen omgaan met dergelijke middelen en het nu waarschijnlijk te pas en te onpas gaan inzetten.