2min

Qualcomm heeft bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat het over de tweede helft van 2015 minder goede resultaten verwacht dan afgelopen jaar. Reden hiervoor is het verliezen van een grote klant, deze klant zal de Snapdragon 810 niet in zijn vlaggenschip gaan gebruiken. De naam van de fabrikant wordt niet genoemd maar is hoogstwaarschijnlijk Samsung.

Er zijn al verschillende berichten opgedoken dat Samsung problemen zou hebben met de Qualcomm Snapdragon 810, zo zou de chip te heet worden in het toestel van Samsung en voor de nodige problemen zorgen. Er ging zelfs het gerucht dat Qualcomm een speciale versie van de Snapdragon 810 zou ontwikkelen voor Samsung om het hitteprobleem op te lossen.

Nu Qualcomm zelf bekendgemaakt heeft dat het een grote klant gaat verliezen ligt het voor de hand dat dit Samsung is. Het is ook de enige klant van Qualcomm die een grote invloed kan hebben op de financiële cijfers van het bedrijf. Daarnaast beschikt Samsung over eigen chipfabrieken die meer dan voldoende capaciteit hebben om de chipproductie over te nemen. Als we kijken naar mogelijke andere klanten dan komen we al snel op LG, dat bedrijf heeft vorig jaar besloten ook zelf chips te gaan produceren en hoewel onduidelijk is hoever het bedrijf hier precies mee is, zou dat bedrijf in de toekomst ook volledig kunnen overstappen op eigen chips. Het aantal smartphones dat LG verkoopt ligt echter een stuk lager dan de aantallen die Samsung doet.

Een andere mogelijke kandidaat is Microsoft met zijn Lumia-smartphones, maar qua aantallen heeft dat weinig effect op de winstcijfers van Qualcomm.

Hoewel Qualcomm nu een grote klant gaat verliezen blijven er nog voldoende over, het bedrijf kon nu al melden dat de Snapdragon 810 in meer dan 60 toestellen zal komen. De omzet van Qualcomm kwam het afgelopen kwartaal uit op 7,1 miljard dollar, een stijging van 7 procent. De winst ging ook omhoog, met zo’n 5 procent tot 2 miljard dollar.