2min

Chipfabrikant Qualcomm heeft zijn nieuwe vlaggenschip officieel aangekondigd, de Qualcomm Snapdragon 820 wordt het nieuwe vlaggenschip en de chip zal vanaf het eerste kwartaal van 2016 verschijnen in de eerste smartphones. De nieuwe chip is een eigen ontwerp en de opvolger van de geplaagde Snapdragon 810.

Qualcomm heeft een moeilijk jaar in 2015, het vlaggenschip van dit jaar heeft niet het succes van het bedrijf kunnen voortzetten. De Snapdragon 810 heeft te kampen met oververhitting en dat heeft sommige fabrikanten doen besluiten om voor een goedkopere variant te kiezen of bij concurrent MediaTek te gaan winkelen.

De grootste klap voor Qualcomm is echter het verlies van Samsung als klant, Samsung heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in een nieuwe chipfabriek en heeft besloten om weer zelf de chips te gaan bakken voor zijn smartphones. Als de Snapdragon 810 wel een succes was geworden, was Samsung waarschijnlijk ook opgestapt bij het Amerikaanse bedrijf.

Met de Qualcomm Snapdragon 820 probeert de chipfabrikant zijn comeback te maken en de problemen achter zit te laten. Het ontwerp van de Snapdragon 810 kwam rechtstreeks uit de keuken van ARM, bij de Snapdragon 820 is dat niet het geval, deze beschikt over rekenkernen die Qualcomm zelf heeft ontwikkeld. De Snapdragon 810 beschikte over acht rekenkernen, in de nieuwe Snapdragon 820 gaat Qualcomm terug naar vier rekenkernen die krachtig genoeg zijn om de acht van het vorige model de oren te wassen. Verder kiest het bedrijf van een Adreno 530 GPU die moet 40 procent krachtiger zijn dan zijn voorganger maar ook 40 procent zuiniger.

Zo kunnen er straks Ultra HD-video’s worden opgenomen op 60 frames per seconde, zonder dat het toestel vervolgens oververhit raakt. Verder zijn de grafische prestaties in games uiteraard ook veel beter. Aan de binnenkant zit ook een nieuw LTE-modem verwerkt dat beschikt over CAT10, waarmee een theoretische snelheid gehaald kan worden van 450 Mbit/s. Daarmee kan je theoretisch gezien in een paar seconde je complete databundel er doorheen jagen.

De nieuwe chip zal verder geproduceerd worden op een 14 nanometer procedé. Dat betekent dat Qualcomm heeft aangeklopt bij Samsung en/of Globalfoundries voor de productie van de chip. Dat zijn de enige partijen die op dit moment ARM-chips kunnen produceren op 14nm. Qualcomm zal ongetwijfeld ook proberen om Samsung zover te krijgen weer gebruik te gaan maken van Qualcomm-chips in zijn volgende vlaggenschip. Of dat ook gaat gebeuren is nog maar de vraag, Samsung heeft zelf met zijn Exynos-chips veel succes en het is goede reclame om meer chips te verkopen.