1 min

Het Nederlandse bedrijf TomTom maar ook concurrent Garmin zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd na een busongeluk. De navigatiesystemen van beide bedrijven waarschuwen niet voor hoogterestricties, bijvoorbeeld bij een viaduct, daardoor verongelukte in 2013 een bus en de slachtoffers eisen nu geld van deze twee fabrikanten.

Het is duidelijk een rechtszaak die alleen in de Verenigde Staten kan plaatsvinden. Volgens de slachtoffers van het busongeval is het de schuld van de fabrikanten van de navigatiesystemen dat zij zijn verongelukt. De buschauffeur die eindverantwoordelijk is voor de bus treft kennelijk geen blaam, hij maakte gebruik van twee navigatiesystemen, één van TomTom en één van Garmin, welke hij nu precies primair gebruikte is onduidelijk en daarom worden beide fabrikanten aangeklaagd.

De bus reed in 2013 tegen een viaduct aan en daarbij vielen 35 gewonden. De chauffeur had niet in de gaten dat de bus te hoog was voor het viaduct en volgens de navigatiesystemen moest hij door het viaduct, deze systemen waarschuwde niet voor een eventueel probleem in hoogte. Deze functie ontbreekt in de meeste navigatieproducten. TomTom en Garmin melden echter ook niet bij hun producten dat ze niet commercieel gebruikt mogen worden en daardoor zijn zij volgens de slachtoffers nu aansprakelijk.

De slachtoffers eisen nu 15 miljoen dollar van de bedrijven ter compensatie voor hun leed.