Als we DigiTimes moeten geloven dan heeft Samsung een overeenkomst gesloten met MediaTek voor het leveren van chips voor Samsung’s goedkopere smartphones en tablets. De Chinese fabrikant zou vanaf de tweede helft van dit jaar chips gaan leveren aan Samsung.

Samsung heeft een tekort aan chips voor zijn goedkope smartphones en is daarom met de Chinese fabrikant MediaTek rond de tafel gaan zitten. De partijen zouden volgens Digitimes inmiddels tot een overeenkomst zijn gekomen waarbij MediaTek flink wat chips gaat leveren voor de goedkopere Samsung-toestellen.

Veel smartphone-fabrikanten werken al jaren samen met MediaTek maar voor Samsung is dit de eerste keer. Samsung maakte voorheen gebruik van chips van Broadcom en Qualcomm. Broadcom is inmiddels gestopt met het maken van processoren voor mobiele producten, Samsung heeft dit proberen op te vangen door samen te werken met Marvell en door samen met het Chinese Spreadtrum het bedrijf AP Solutions over te nemen. Dat is alleen onvoldoende gebleken in het productaanbod en nog belangrijker in de productiecapaciteit. Ook zou Samsung geen beroep kunnen doen om de eigen Exynos-chips voor de goedkopere smartphones omdat ook die fabrieken onvoldoende productiecapaciteit hebben. Samsung geeft voorrang aan de chipproductie voor grote klanten.

Dan is er natuurlijk ook nog Qualcomm, het bedrijf dat de afgelopen jaren bijna elke mobiele chip leverde aan Samsung. Hoe de relatie tussen Qualcomm en Samsung er precies uit ziet op dit moment is onduidelijk, wat we wel weten is dat Samsung is gestopt met het afnemen van Qualcomm Snapdragon-chips voor zijn nieuwe vlaggenschip. De Galaxy S6 maakt gebruik van een eigen Exynos-chipset. Daarmee is de relatie tussen de twee bedrijven onder druk komen te staan. Waarom Samsung nu voor MediaTek zou kiezen en niet voor Qualcomm, kan met die relatie te maken hebben, het kan ook veel simpeler liggen en te maken hebben met de kostprijs per chip.

Samsung is voornemens om de komende jaren zijn chipproductie verder uit te breiden en het wil uiteindelijk volledig eigen chips gaan ontwikkelen en produceren. Deze chips zullen dan niet meer gebaseerd zijn op ontwerpen van ARM. Of Samsung in de toekomst in staat zal zijn om volledig over te stappen op eigen chips is de grote vraag. Daarvoor zal het zijn capaciteit nog flink moeten uitbreiden en dat brengt weer de nodige risico’s met zich mee. Als de berichtgeving van Digitimes klopt zal MediaTek dit jaar een belangrijke partner voor Samsung worden.