2min

Slecht nieuws voor Qualcomm vandaag, Samsung heeft bekendgemaakt dat het een grotere rol wil gaan spelen in de chipmarkt als toeleverancier. Het bedrijf wil meer chips gaan verkopen aan andere technologiebedrijven, daarmee komt de dag dichterbij dat bedrijven als HTC, Microsoft en Sony gebruik gaan maken van Exynos-chips in plaats van Qualcomm-chips.

De CEO van de chipdivisie van Samsung, Kim Ki-nam liet in een interview aan Bloomberg weten dat Samsung een grotere rol wil spelen als toeleverancier. Daarom heeft Samsung een nieuw onderzoek- en ontwerpcentrum geopend in Santa Clara in Silicon Valley. In dezelfde stad is Intel gevestigd met zijn hoofdkantoor, Samsung gaat de concurrentie dus direct aan met de grootste chipfabrikant ter wereld.

In Santa Clara loopt dan ook veel talent rond dat in staat is om goede chips te ontwerpen, momenteel werken deze mensen nog bij Intel, maar het zal niet lang duren voordat ze een aanbieding van Samsung krijgen. Samsung is een bedrijf met ambities en durft daar ook in te investeren. Voor Intel is mogelijk slecht nieuws dat Samsung hun personeel komt wegkapen en flink investeert in de chipmarkt, Intel is echter nog heel dominant in de pc-markt en daarin is Samsung geen direct gevaar.

Voor Qualcomm is het veel slechter nieuws, dat bedrijf was de afgelopen jaar het bedrijf dat vrijwel elke high-end smartphone voorzag van een processor, maar sinds Samsung is gestopt met Qualcomm-chips en is gaan investeren in eigen chipfabrieken staat Qualcomm onder druk. De high-end chip van 2015, de Snapdragon 810, kampt met serieuze oververhitting en kan zich qua prestaties niet meten met de high-end Exynos-chip van Samsung. Nu Samsung heeft aangegeven ook andere fabrikanten te willen voorzien van chips zullen bedrijven als HTC, Microsoft en Sony niet lang twijfelen om over te stappen. LG maakt ook veel gebruik van Qualcomm-chips, maar LG is de grote concurrent van Samsung in Zuid-Korea en de kans dat dat bedrijf chips gaat afnemen bij Samsung is vrijwel nihil.

Voor Intel kan het nieuws overigens nog wel slechter worden, de grote concurrent uit het verleden van Intel, AMD, heeft aangegeven weer op het hoogste niveau te willen gaan concurreren met Intel. Eerlijk is eerlijk de financiële middelen van AMD zijn niet zo heel groot en Intel hoeft daar vooralsnog niet bang van te worden, maar voor 1,35 miljard dollar zou Samsung ervoor kunnen kiezen AMD in te lijven en dan kan het wel rekenen op forse concurrentie. Samsung is wel in staat om in korte termijn grote investeringen te doen en high-end desktop-processoren te ontwikkelen.