2min

De snelheid van de Nederlandse supercomputer van het instituut SURFsara voldoet niet meer, dat vinden Nederlandse wetenschappers. In het buitenland hebben concurrenten de afgelopen jaren wel geinvesteerd in hun supercomputers en daardoor begint Nederland wel erg ver af te zakken op de internationale ranglijst. Dit kan op termijn betekenen dan Nederland wordt buitengesloten bij belangrijke onderzoeken omdat de inbreng te laag is.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft een petitie ontvangen van 60 wetenschappers onder leiding van Simon Portegies Zwart. Zij willen dat er 100 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de Nederlandse supercomputer zodat deze een upgrade kan krijgen. SURFsara zou zelf niet in staat zijn om de upgrade te betalen omdat er de afgelopen jaren te weinig geld is binnengekomen.

De Nederlandse wetenschappers stellen dat met een investering van 100 miljoen de positie op de internationale ranglijst kan worden gehandhaafd. Als er geen geld beschikbaar komt dan verdwijnt Nederland volgend jaar mogelijk van de ranglijst en dan kunnen Nederlandse wetenschappers hun werk niet meer doen. Als de Nederlandse supercomputer niet meer meetelt dan kunnen de wetenschappers ook geen rekentijd meer krijgen op buitenlandse supercomputers en wordt internationale samenwerking ook onmogelijk.

De overheid zou nu overwegen om een bijdrage te doen aan SURFsara, zodat de Nederlandse wetenschappers hun werk kunnen blijven voortzetten.

Op basis van onze berichtgeving van vorige week zou de overheid beter 200 miljoen dollar kunnen investeren en met Intel kunnen gaan praten. Dat bedrijf ontwikkelt op dit moment samen met Cray een nieuwe supercomputer, deze zal in 2018 klaar zijn en zal dan de snelste supercomputer ter wereld zijn. Deze supercomputer wordt ontwikkelt voor de Amerikaanse overheid en kost 200 miljoen dollar. Intel wilde eigenlijk ook een versie aan de Chinezen verkopen maar daar hebben de Amerikanen een stokje voor gestoken. Intel is dus mogelijk op zoek naar een nieuwe klant. De Nederlandse supercomputer is op dit moment nog niet in staat om een snelheid te halen van 1 petaflop, de nieuwe supercomputer van Intel krijgt een snelheid van 180 petaflops.