2min Devops

Intel ontwikkelt nieuwe extreem snelle supercomputer

Intel werkt samen met het bedrijf Cray aan een nieuwe supercomputer. Cray is gespecialiseerd in de ontwikkeling van supercomputers en samen gaan ze voor de Amerikaanse overheid een supercomputer bouwen die vijf keer sneller is dan de snelste supercomputer vandaag de dag. De supercomputer moet in 2018 klaar zijn.

Intel en Cray hebben als doel een supercomputer af te leveren die in staat is om 180 petaflops te halen. De betekenis van flops is floating point operations per second, het aantal berekeningen per seconde. Eén petaflop is een biljard berekeningen per seconde. Op dit moment haalt de snelste supercomputer ter wereld, de Chinese Tianhe-2, een snelheid van 33,86 petaflops.

De supercomputer die Intel en Cray ontwikkelen krijgt de naam Aurora en zal werken met een nieuwe architectuur die door Cray is ontwikkeld en ook ingezet zal gaan worden voor andere supercomputers in de toekomst. Als de bedrijven erin slagen om de Aurora af te leveren in 2018 met zo’n hoge snelheid zullen er ongetwijfeld snel meerdere bestellingen volgen. Het budget voor de supercomputer is 200 miljoen dollar.

De Aurora zal worden geplaatst in het onderzoekslaboratorium van de Argonne Leadership Computing Facility (ALCF) in Chicago. Het onderzoekslaboratorium is eigendom van de Universiteit van Chicago dat weer werkt in opdracht van de Amerikaanse overheid.

De bedoeling is dat Aurora straks gebruikt kan worden door iedere onderzoeker die is aangesloten bij de universiteit. Het doel van Aurora zal zijn om onderzoek te doen naar efficiëntere accu’s, zonnepanelen, ziektebeheersing en voor de verbetering van transportsystemen.