2min

Minister Plasterk wil dat één van de vijf nieuw te bouwen Europese supercomputers in Nederland komt te staan, met de voorkeur in de regio Amsterdam. Dat is vastgelegd in een beleidsnotitie.

Deze nieuwe plannen staan in de kabinetsvisie ‘Supercomputers en supernode in Nederland’. De ministerraad heeft al ingestemd op het voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierbij is gekozen voor de regio Amsterdam, omdat hier al de nationale supercomputer staat die door verschillende wetenschappers wordt gebruikt.


Het probleem met de nationale supercomputer, die de naam ‘Huygens’ draagt is dat de hardware snel veroudert. Huygens wordt op het gebied van snelheid ingehaald door verschillende andere systemen. Hierdoor is zijn plaatsing op de rangorde van snelste computers ter wereld al een stuk lager. Volgens de plannen zou de Huygens, een systeem van IBM op basis van Power6 architectuur over twee jaar aan vervanging toe zijn.

Met de komst van deze nieuwe supercomputer zou niet alleen de positie van Nederland als kenniseconomie stijgen, maar biedt het ook grote kansen voor de wetenschap en het bedrijfsleven. Zo trekt een supercomputer kenniswerkers aan en houdt hen ook vast, wat concurrentievoordelen biedt. Tevens garandeer je door het beheer van de supercomputer toegang tot het systeem. Dat kan van belang zijn bij overstromingen, wanneer deze rekenkracht nodig is om goede voorspellingen te doen.

De plannen voor vijf supercomputers vanuit Europa gaan al langer rond. De supercomputers zijn één van de thema’s van het programma ‘Prace’, wat een Europees samenwerkingsverband is. Nu ook de politiek achter het voorstel staat, lijkt de kans van slagen groter te worden.