De Europese Commissie heeft Google officieel beschuldigt van machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Google heeft eigen diensten voorgetrokken in de zoekresultaten ten kosten van concurrenten en daarmee maakt het bedrijf misbruik van zijn machtspositie, aldus de Europese Commissie.

Zoals eerder al werd verwacht is Google vandaag officieel in staat van beschuldiging gesteld door de Europese Commissie. Volgens het onderzoek van de Europese Commissie maakt Google misbruik van zijn macht met diensten als Google Shopping en Google Flight search.

Google koos ervoor om een eigen product- en prijsvergelijker te lanceren in 2008 genaamd Google Shopping. Vervolgens werden bestaande prijsvergelijkers lager in de zoekresultaten getoond en verscheen Google Shopping bovenaan de pagina als er op een product wordt gezocht. Concurrerende prijsvergelijkers zagen hierdoor hun verkeer vanuit Google enorm dalen met flink wat omzetverlies tot gevolg. Dit is een van de vormen waarmee Google zijn macht misbruikt aldus de EU. Hetzelfde geldt voor oplossingen van Google waarbij er gezocht kan worden naar hotelkamers en vliegtickets.

Google heeft inmiddels in een reactie laten weten dat het zich niet kan vinden in de beschuldigingen. Google stelt dat concurrerende prijsvergelijkers nog steeds genoeg geld verdienen en Google Shopping maar een heel klein marktaandeel heeft. Verder heeft Google tot op heden weinig succes gehad met zijn hotelkamer en vliegticket zoekdiensten.

Google kan een boete krijgen van maximaal 10 procent van zijn jaaromzet. Dat komt neer op een maximale boete van 4,6 miljard euro. De hoogste boete voor machtsmisbruik die de EU ooit uitdeelde was 1,7 miljard dollar voor Microsoft.

De kans is daarnaast groot dat er nog een tweede beschuldiging volgt voor machtsmisbruik met Android. Google verplicht fabrikanten om een dozijn apps voor te installeren als zij gebruik willen maken van de Google Play Store. Deze applicatiewinkel is nog los te verkrijgen.