2min

Qualcomm is met Samsung in gesprek om de productie van de nieuwe high-end chip, de Snapdragon 820, daar onder te brengen. Tot op heden produceerde TSMC alle Snapdragon chips, maar Samsung heeft met zijn nieuwe 14nm productieproces een kleien voorsprong genomen. Qualcomm zou daar graag gebruik van maken.

Als het aan Qualcomm ligt gaat Samsung de productie doen van de Snapdragon 820, de partijen hebben echter nog geen overeenkomst bereikt. Voor TSMC zou het kunnen betekenen dat het op termijn een tweede grote klant gaat verliezen. Op dit moment praat Qualcomm nog alleen over de productie van de Snapdragon 820 op langere termijn zou het om meer chips kunnen gaan.

TSMC produceert op dit moment de chips voor Apple en Qualcomm, Apple heeft al besloten zijn volgende chip door Samsung te laten produceren, nu ook Qualcomm dreigt over te stappen wordt TSMC het kind van de rekening. De fabrikant kan een flinke omzetdaling tegemoet zien als het zowel Apple als Qualcomm verliest als klant. Reden voor het vertrek is het feit dat Samsung met zijn nieuwe 14 nanometer productieproces een voorsprong heeft op de concurrentie. De chips van Samsung zijn simpel een stuk beter.

TSMC is druk bezig met het verkleinen van zijn productieproces van 20 nanometer naar 16 nanometer. De productie van de Snapdragon 820 zou echter te vroeg komen om die al te doen op 16 nanometer. Voor Qualcomm is het daarmee veel interessanter om de chips op 14 nanometer te laten produceren door Samsung. De chips zijn dan een stuk energiezuiniger.

Voor Qualcomm opent het ook weer wat deuren naar Samsung, de Zuid Koreaanse fabrikant besloot om voor de Galaxy S6 niet langer gebruik te maken van Qualcomm chips maar van een eigen Exynos-chip. Qualcomm hoopt wellicht door de productie bij Samsung onder te brengen op termijn ook weer chips te mogen leveren voor de Samsung-smartphones.

De Snapdragon 820 moet na de zomer beschikbaar komen voor fabrikanten om te gebruiken in hun nieuwe smartphones. Alle toestellen die dit najaar verschijnen worden dus mogelijk voorzien van een Snapdragon 820.