Samsung heeft bekendgemaakt dat het is gestart met de productie van de nieuwe eigen Exynos 8 octacore-chips, maar dat het ook de productie verzorgt van de nieuwe Qualcomm Snapdragon 820-chip. Daarmee produceert Samsung vrijwel alle chips voor de high-end smartphones en tablets in 2016.

Samsung produceert beide chips op een tweede generatie 14nm FinFet productie procedé, dat nog energiezuiniger is dan de chips van afgelopen jaar. Volgens Samsung toont het bedrijf met deze nieuwe chips zijn technologisch leiderschap en voorsprong in prestaties en energiezuinigheid.

Nu Samsung ook de chipproductie van Qualcomm gaat verzorgen, betekent dit dat vrijwel alle high-end smartphones in 2016 voorzien zullen zijn van een door Samsung geproduceerde chip. Grote vraag is nog even wie de Apple A10-chip voor de iPhone 7 mag produceren, maar ook daar zal Samsung kans op maken.

Veel smartphonefabrikanten kiezen voor Qualcomm-chips en zullen dat naar verwachting ook in 2016 gaan doen. Samsung zal voor de eigen toestellen waarschijnlijk kiezen voor de Exynos 8 octacore-chip. Andere fabrikanten zoals HTC, LG, Microsoft en Sony kiezen waarschijnlijk allemaal voor de Qualcomm Snapdragon 820-chip in hun nieuwe vlaggenschip.

Samsung heeft in de nieuwe generatie chips de tweede generatie van Low Power Plus of LPP toegepast. In het kort komt het erop neer dat het productieproces is geoptimaliseerd, de transistors zijn verbeterd en dat resulteert in een prestatieverbetering van zo’n 15 procent maar ook in 15 procent minder energieverbruik dan de chips van afgelopen jaar.

Dat Qualcomm zijn productie ging overhevelen van TSMC naar Samsung is geen verrassing, dat gerucht doet al bijna een jaar de ronde en sinds de fabrikant sprak over een 14nm-chip in plaats van een 16nm-chip was het redelijk duidelijk. TSMC produceert op dit moment chips op 16nm en wil dadelijk overstappen op 10nm en slaat 14nm dus over. Andere fabrikanten zoals Intel en Samsung werken ook al aan het verder verkleinen van het procedé naar ook 10nm.