Scholen kunnen boete verwachten bij gebruik GSM-jammers

Agentschap Telecom heeft een duidelijke waarschuwing gestuurd naar alle Middelbare Scholen. De examenperiode komt eraan en de afgelopen jaren zouden sommige scholen gsm-jammers hebben ingezet om spieken tegen te gaan. Het blokkeren van een gsm-signaal is in Nederland echter verboden.

Scholen zien smartphones als het belangrijkste middel om te spieken voor studenten. Ze kunnen elkaar eenvoudig een berichtje sturen of de antwoorden opzoeken op internet. Om dat te voorkomen hebben sommige scholen gegrepen naar een extreem middel, een GSM-jammer. Met een GSM-jammer worden alle radiosignalen in de omgeving geblokkeerd, waardoor WiFi-netwerken en mobiele verbindingen niet langer mogelijk zijn.

In Nederland is het gebruik van dergelijke jammers echter verboden. Voornaamste reden hiervoor is dat als er een gsm-jammer actief is, mensen ook geen 112 meer kunnen bellen en dat de GPS-navigatie van de hulpdiensten ook niet meer goed werkt. Mensen moeten ten allen tijden de hulpdiensten kunnen bereiken.

Scholen wordt dan ook aangeraden om de mobiele telefoons gewoon in te nemen. Scholen die toch gebruik maken van een GSM-jammer kunnen rekenen op een boete van 1800 euro en mogelijk zelfs een rechtszaak. Agentschap Telecom gaat waarschijnlijk extra controleren tijdens de examenperiode.