1 min

Tags in dit artikel

, ,

Europese passagiers kunnen wellicht binnenkort met hun eigen mobiele telefoon tijdens de vlucht bellen. Tot nu toe gold er altijd een verbod, omdat men aannam dat mobiele telefoons de systemen in het vliegtuig konden beïnvloeden.

Het voorstel komt van Ofcom, opgericht door verschillende landen van de Europese Unie. Ofcom wil dat er een basisstation aan boord van het vliegtuig wordt aangebracht dat mobiele telefoons via satellieten verbind met bestaande telecomnetwerken. Het systeem mag alleen gebruikt worden wanneer het vliegtuig zich hoger dan drie kilometer boven de grond bevindt, zodat men geen netwerken aan de grond kan beïnvloeden.

Volgens de voorstellen zullen aanvankelijk eerst 2G telefoons ondersteund worden. De kosten voor het bellen zijn gelijk aan de kosten die men normaal bij de provider betaald. Wanneer de dienst succesvol blijkt te zijn zegt Ofcom dat het de functionaliteit ook naar 3G telefoons wil overbrengen.

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden al soortgelijke diensten aan, maar dan via eigen telefoons en een eigen systeem van satellieten, dat meestal hoge kosten met zich meebrengt.