De Autoriteit Consument & Markt lijkt op de vingers getikt te gaan worden door de Europese Commissie. De ACM is in Nederland toezichthouder voor een eerlijke marktwerking en vanuit die positie is besloten dat KPN zijn koper- en glasvezelnetwerk moet openhouden voor concurrenten, omdat het anders een te dominante partij wordt. De Europese Commissie heeft zijn twijfels over dit besluit, zeker met de nieuwe UPC/Ziggo-combinatie.

Vroeger was KPN de enige grootmacht op de Nederlandse telecommarkt, maar de afgelopen jaren zijn daar flink wat partijen bijgekomen en hebben er ook flink wat fusies plaatsgevonden. Op dit moment is KPN nog steeds een hele grote partij in Nederland, maar inmiddels is er concurrentie van formaat, de fusie van UPC en Ziggo heeft ervoor gezorgd dat KPN nu serieuze concurrentie heeft. Ziggo kan op sommige punten zelfs een veel betere dienst leveren dan KPN omdat het kabelnetwerk van Ziggo simpelweg beter is als het kopernetwerk van KPN.

Toch heeft de ACM besloten na de fusie van Ziggo dat KPN zijn netwerk open moet houden voor concurrenten. Vanuit de politiek is zelfs de roep om Ziggo dezelfde verplichting te geven, dat ook dat bedrijf zijn netwerk moet openstellen voor concurrentie. Dat is op dit moment echter lastig omdat in de Europese wetgeving er wordt uitgegaan van het reguleren van één marktpartij en niet twee. In Europa is men van mening dat als er twee grote marktpartijen zijn, de autoriteiten juist niets moeten doen want er is dan voldoende concurrentie. De Nederlandse overheid wil echter nog meer concurrentie.

De Europese Commissie gaat nu de situatie bekijken en heeft de mogelijkheid om de ACM op de vingers te tikken en ACM-besluiten terug te draaien. Het zou dus zomaar kunnen dan KPN zijn netwerk binnenkort mag dichtgooien voor concurrenten. Verschillende grote Nederlandse bedrijven maken nu gebruik van het KPN-netwerk om diensten aan te bieden en voor hun zou dat de nodige problemen kunnen opleveren. Tele2 verkoopt al zo’n 10 jaar DSL-abonnementen op het KPN-netwerk en Vodafone is hier een tijdje terug mee gestart.

Als de Europese Commissie besluit dat KPN zijn netwerk mag sluiten voor concurrenten ligt de bal overigens nog steeds bij de KPN. KPN kan er ook voor kiezen het netwerk gewoon open te houden. Mocht KPN toch besluiten dat het zijn netwerk gaat sluiten dan is de kans groot dat er flink wat gaat veranderen in de Nederlandse telecommarkt. Zowel Tele2 als Vodafone zijn spelers die op alle fronten actief willen zijn, het zou zomaar kunnen dat er dan overnames gaan plaatsvinden. Zo gingen er al geruchten dat Vodafone interesse zou hebben om Liberty Global over te nemen, het moederbedrijf van Ziggo.

Op dit moment blijft het netwerk gewoon open totdat de Europese Commissie een beslissing heeft genomen. Wat er bij het sluiten van het netwerk gebeurd met klanten van bijvoorbeeld Tele2 of Vodafone is onduidelijk.