KPN moet koper- en glasvezelnetwerk openhouden voor concurrentie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft besloten dat KPN de komende drie jaar nog in elk geval zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk moet ophouden voor concurrentie. Voor KPN is deze beslissing geen verrassing, het ging hier al vanuit, recent heeft het bedrijf dan ook al nieuwe overeenkomsten gesloten met partners als Tele2 en Vodafone.

In Nederland worden op dit moment twee grote netwerken gebruikt om internet aan te bieden. Het kabelnetwerk van Ziggo en het kopernetwerk van KPN. Daarnaast is KPN steeds actiever om de glasvezelmarkt om internet aan te bieden via glas.

KPN is echter de enige provider die zijn netwerk open moet stellen voor concurrentie. Ziggo hoeft dat op dit moment niet maar het kabinet zou dat graag anders zien. In Europa wordt momenteel door de overheid gesproken over de mogelijkheid om ook Ziggo te dwingen het netwerk te openen voor concurrentie. Volgens de huidige Europese regelgeving kan maar één provider worden gedwongen zijn netwerk te openen. De situatie in Nederland is wat dat betreft redelijk uniek.

De ACM denkt dat als KPN zijn netwerk zou mogen sluiten dit tot gevolg heeft dat de concurrentie minder wordt, de prijzen stijgen en dat is niet goed voor de economie. Het ACM denkt dat de verplichting om het netwerk open te stellen een besparing oplevert van 250 miljoen euro voor de Nederlandse consument en bedrijfsleven.

Hoewel KPN de mogelijkheid heeft in beroep te gaan tegen de beslissing gaat het dat niet doen. KPN ging er al vanuit dat het netwerk open moest blijven en had vooruitlopend daarop al nieuwe overeenkomsten gesloten met diverse partijen waaronder Tele2 en Vodafone.

KPN heeft overigens wel nog steeds bezwaren tegen het besluit. KPN vind dat er voldoende concurrentie is zeker door de slagkracht die Ziggo tegenwoordig heeft.

Vodafone is blij met de beslissing van de ACM maar heeft recent wel een rechtszaak aangespannen tegen KPN vanwege het misbruiken van hun concurrentiepositie. KPN zou Vodafone gehinderd hebben bij het uitrollen van het televisienetwerk.