‘Spotify heeft plannen om online video markt te betreden’

Volgens bronnen van The Wall Street Journal wil Spotify de markt voor online video betreden. Het zou in gesprek zijn met partijen die nu video’s produceren voor YouTube, om hun video’s via Spotify te gaan aanbieden. Het gaat dus niet om het aanbieden van muziekvideo’s.

Een aparte zet van Spotify, het wil de markt van online video betreden, een markt die vrijwel volledig wordt gedomineerd door YouTube. Toch zou Spotify flinke plannen hebben en ook al in gesprek zijn met allerlei bedrijven die video’s produceren voor op YouTube maar het bedrijf zou ook praten met traditionele productiebedrijven.

Spotify is zeker niet de eerste die in gesprek is voor een online videodienst, maar wat Spotify precies te bieden heeft dat beter is als het aanbod wat grote videomakers bij YouTube krijgen is onduidelijk. Welke kant Spotify precies op wil met zijn videodienst is ook niet helemaal duidelijk, het meest voor de hand liggende is het aanbieden van muziekvideo’s maar dat blijkt niet het geval te zijn. Wellicht dat Spotify met een compleet nieuw online video model komt dat onderscheidend is van de bestaande partijen. Het bedrijf heeft uiteindelijk ook de muziekindustrie radicaal veranderd, waarom zou de markt voor video’s dan niet kunnen?

Op 20 mei houdt Spotify een persconferentie in New York, mogelijk dat het bedrijf dan al zijn nieuwe videodienst gaat presenteren en alles duidelijk zal worden. Tot die tijd blijft het nog even afwachten.

Dat Spotify tracht een tweede markt te betreden is aan de andere kant niet zo vreemd, het bedrijf heeft te kampen met meer concurrentie dan ooit te voren. Het had natuurlijk al concurrentie van Deezer en Google, maar recent is daar Tidal bijgekomen en binnenkort zal Apple zijn offensief starten. Een offensief dat mogelijk niet helemaal eerlijk verloopt, Apple zou platenmaatschappijen proberen te dwingen hun muziek van Spotify af te halen of in elk geval niet meer aan te bieden voor het gratis abonnement van Spotify dat in stand wordt gehouden met advertenties.

Spotify staat ook flink onder druk omdat het bedrijf nog niet winstgevend is, het betaald wel elk jaar miljarden uit aan platenmaatschappijen en artiesten en investeert fors in internationale uitbreiding. Spotify heeft ook niet te klagen over de groei die het doormaakt in gebruikers, zowel gratis gebruikers als betalende gebruikers.

Bron:The Wall Street Journal